in

Gost Dana uživo Radan Stojanović, profesor Medicinskog fakulteta

U Srbiju je stigao prvi kontingent leka protiv koronavirusa pakslovid, koji je za sada od evropskih zemalja dobila još samo Velika Britanija, i to deset dana nakon što je Evropska agencija za medicinu odobrila njegovu upotrebu i promet. Koliko je efikasan i kome je namenjen, pitamo farmakologa i profesora Medicinskog fakulteta dr Radana Stojanovića.

Karcinomi su odgovorni za umiranje više od osam miliona ljudi širom sveta godišnje, od čega četiri miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu. Srbija je na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, drugom u svetu. Godišnje u našoj zemlji oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. O ovoj temi razgovaramo sa Markom Milovanovićem, predsednikom Foruma pacijenata Srbije.

Šta je pozadina ponude „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA) radnicima u Kragujevcu da idu na tromesečni rad u Slovačku? Da li to znači da ova kompanija ne namerava da radi u Kragujevcu i da neće biti ništa od proizvodnje novog modela? Za Dan uživo govori Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

 

Tagovi