in

Glišić sumirao rezultate Skupštine: Partijska država urušava institucije

Nezavisni poslanik Vladan Glišić izjavio je za N1 da je Skupština Srbije u ovom mandatu usvojila i neke dobre zakone, ali da je bilo i grešaka i primera kako partijska država urušava institucije u Srbiji.

„Bilo je i dobrih zakona, za neke sam i glasao što jeste način jednog drukčijeg opozicionog delovanja, i takvi zakoni, kao što je zakon o izborima, su u stvari bili rezultat pregovora u međustranačkom dijalogu, i amandmani koje sam podnosio, a koji su bili usvojeni, će realno, i de facto i de jure, poboljšati naš izborni sistem“, naveo je Glišić.

Podsetio je, ipak, da je vladajuća većina u nekoliko navrata „pogrešno glasala“, kap npr. u slučaju Zakona o eksproprijaciji, Zakona o referendumu ili Zakona o vodama, pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić morao da reaguje.

„Tako da smo imali ceo jedan kolorit partijske države, kada Skupština kao u stvari zakonodavni organ pogreši, onda partija reaguje, jer je predsednik Srbije reagovao formalno kao predsednik Srbije, ali njegov uticaj je bio zato što je pre svega bio predsednik SNS-a“, ocenio je Glišić.

To sve, prema njegovim rečima, govori o tome da partijska država u Srbiji kontroliše i na neki način urušava institucije.

“Bez obzira na to što je to bio efikasan način da se ispravi nešto što nije valjalo, on nije dobar strateški na duže staze, jer tako se uništavaju institucije”, poručio je Glišić.