in

Forum na Bledu: Srpskog predsednika brine

Jedini predstavnik na panelu zemlje koja nije članica Evropske unije bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji kaže da je EU “najbolje mesto na svetu za život” ali da ne postoji više entuzijazam koji se tiče integracija, kao i da će jedan događaj dodatno uticati na to.

„Angela Merkel napušta nemačku politiku. Nećemo imati tako snažnog nemačkog kancelara bez obzira da ko bio novi, to je činjenica. I onda je moje praktično pitanje – kada dođe do nečega, negde u Evropi, u zemljama zapadnog Balkana, ko će pozvati telefonom i tražiti ili narediti da se nešto uradi. Ko će to uraditi? Ja ne vidim takvu osobu“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U vidokrugu mu je, pak, bio lider susedne zemlje, koji nesumnjivo stavlja Srbiju na prvo mesto u odnosu na ostale zemlje regiona.

„Srbija je ključna zemlja, mi više trebamo Srbiju u svom članstvu nego što Srbija treba nas. Moramo imati geopolitički pristup, trebamo Srbiju upravo zbog geoplitike jer ćemo u suprotnom trpeti zbog određenih sigurnosnih problema“, kazao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Nepodeljenu podršku Srbiji pružio je i Šarl Mišel – predsednik Evropskog saveta, s kojim je Vučić razgovarao i mimo panela.

„Vi ste mi rekli da Vam treba više evropskih ulaganja, više delovanja, i mi smo odlučili na evropskom nivou da mobilizujemo zaista ogromnu količinu sredstava, da je to nešto konkretno, opipljivo za Vaše građane, za Vašu državu i na mene možete uvek računati“, poručio je Mišel.

Evropesimizam predsednika Vučića razumeo je i predsednik Evropskog parlementa:

„Ja sam iskreno vrlo zabrinut zbog onaga što smo čuli od predsednika Vučića. I mislim da bi svi trebalo da budemo zabrinuti jer zemlja kao što je Srbija…“, kazao je David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta.

Upravo u tom trenutku, televizija N1 je zbog obaveza komercijalog tipa prekinula prenos panela koji je emitovan uživo. Zbog brojnih komentara gledalaca, koji su u ovom potezu videli cenzuru, ovo je nastavak:

„… imala toliku podršku da se priključi, sada je toliko razočarana, oko pristupanja Evropskoj uniji, a to je nešto što je velika šteta“, izjavio je Sasoli.

Vučić se na Bledu sastao i sa posrednikom u dijalogu sa Prištinom Miroslavom Lajčakom – kaže da veruje da će Albanci nastaviti kampanju za ulazak u međunarodne institucije i organizacije „već 4. ili 5. septembra“, kao i da je zbog toga zabrinut za srpski narod i region.