in

Film “Mora da ovo nije sve”

Film “Mora da ovo nije sve”

Filmska bajka o sportu i humanosti.

Ovo nije samo priča o humanosti. Ovo nije samo priča o bolesti.

Jovan i Nađa su kreirali priču koja je promenila način razmišljanja u Srbiji na deset dana.

Zajedno su „digli Srbiju na noge“.

I opet će to da urade. U filmu „Mora da ovo nije sve“.

Film „Mora da ovo nije sve“ je posvećen dečačkoj želji Jovana Simića da uradi nešto za devojčicu iz kraja, malu Nađu Novaković, koji je pokrenuo aukciju prodaje sportskih dresova sa ciljem da od lokalne zajednice prikupi nešto novca i pomogne Nađi da ode na lečenje na Univerzitetsku kliniku u Frajburgu i uradi preko potrebnu transplataciju koštane srži.

Ovo je priča o onome što mi, u suštini, jesmo. O ljudskosti u nama. Ljudskosti koju su probudili jedna devojčica i jedan student. On je prodavao ono što najviše voli da bi pomogao detetu koje nije ni poznavao, a ona je, uz neverovatnu reakciju javnosti naše zemlje, pošla u borbu za život.

Ovo je priča o njima. Zapravo, o svima nama. O onome šta možemo kada se uz prkos tromom sistemu ujedine novinari svih redakcija, sportisti svih boja, i čitava javnost bez obzira na politička uverenja.

Nakon dugih ispitivanja u zemlji koja nisu dala rezultate i potere preko interneta, Nađini roditelji su saznali da takva transplatacija može da se izvršiti samo na Univerzitetskoj klinici u Frajburgu, Nemačka. Za to je bilo potrebno oko 300.000 eura koje Nađini roditelji, naravno nisu imali, čak i da su prodali sve šta su u životu napravili i zaradili… Ipak, kao u bajci, novac je skupljen… Pre svega angažovanjem mladog, 22 godine starog Jovana Simića, koji Nađu nije poznavao ranije, ali je došao na ideju da proda dresove slavnih sportista koje je imao i taj novac donira za Nađino lečenje…

Objavio je to na svom Facebook nalogu i ubrzo su putem medija, prvo „Blica“, a posle toga B92, RTSa i drugih, svi saznali za Jovanovu ideju. Veliki broj sportista se priključio akciji prodajući svoje dresove na aukciji koju je Jovan organizovao u OŠ „Ivo Andrić“, u koju je Nađa išla… Skupljeno je mnogo više novca no što je iko očekivao… Akcija prodaje dresova Jovan je organizovao i u Novom Sadu, opet finansijski uspešno… U akciju se uključuju i poznate ličnosti, glumci, TV voditelji… Novac za Nađu stiže i na humanitarne telefonske brojeve…

Na svu sreću, transplantacija je uspela. Nađa je nakon devetomesečne borbe stigla u Beograd. Sačekali su je njeni školski drugari, Jovan, mnogi koji su donirali novac za njeno lečenje… Ishod svega je pozitivan i trag novca skupljenog za lečenje je potpuno transparentan.

Jovan Simić i njegovi drugari su pokazali da nove generacije nisu izgubljene, bez empatije i altruizma, kako se često smatra. Samo im treba dati šansu. Jovan je svojevrsna vrsta savremenog heroja i ovaj film govori o njemu, kao simbolu svih drugih koji su slične akcije organizovali.

Ovaj film motiviše i druge pojedince da se uključe u organizovanje ovakvih humanaitarnih akcija. Govori o svima onima koji su do sada svojim humanitarnim radom pomogli u lečenju obolele dece. Film ohrabruje one ljude iz senke koji se bave humanitarnim radom da u tome nastave.

Nakon premijere filma u Sava centru, mnogih bioskopskih projekcija, i nekoliko osvojenih internacionalnih nagrada, ovaj film prvi put možete premijerno pogledati na TV N1 drugog dana Božića, u nedelju 8. januara u 20 časova.

Božić je vreme darivanja. Želimo da i tokom ovog Božića emitovanjem filma na N1 Televiziji sakupimo novac za NURDOR i dogradnju roditeljske kuće u kojoj borave roditelji iz unutrašnjosti dok su im deca na lečenju u Beogradu. Uputstvo za SMS donacije možete naći na ovom linku.

Nadamo se da će i ovog puta kroz povezanosti medija, kulture i sporta u humanitarne svrhe – pokazati da i u trenucima najvećih kriza odgovorni pojedinci i kompanije mogu biti brži od života.