in

Falsifikat ili ne – motiv kune na hrvatskom evru sličan onoj škotskog fotografa

Hrvatskoj javnosti u petak su, na sednici Nacionalnog veća za evro, predstavljeni najuspešniji dizajni nacionalne strane za kovanice evra i centa.

Na kovanici od dva evra biće prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom evru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv kojim je službena skraćenica Republike Hrvatske – HR, napisana na uglatoj glagoljici, i to ligaturom, to jest spojenim slovima H i R u jedinstveni tipografski znak kakav se koristi još od prve hrvatske štampane knjige iz 1483. godine.

Upravo je kovanica od jednog evra izazvala raspravu na društvenim mrežama. Naime, jedan od korisnika Tvitera objavio je taj motiv uz jednu fotografiju kune u divljini, koje su vrlo slične.

Korisnici Tvitera ustanovili su da je autor fotografije na kojoj je prikazana kuna zlatica britanskog fotografa ptica i divljih životinja Ijana H. Liča.

“Stvarno se nadamo da vas je dizajner hrvatske evro kovanice kontaktirao i platio vam za prava. Dizajn sumnjivo liči vašoj fotografiji”, poručila je jedna korisnica Tvitera autoru fotografije.

Fotograf Lič takođe se uključio u raspravu.

“Hvala što ste me obavestili. Nisam siguran što sad mogu učiniti, možda će mi poslati besplatan novčić”, napisao je.

Motiv kune na hrvatskoj kovanici evra dizajnirao je magistar primenjene umetnosti Stjepan Pranjković.

Tagovi