in

Evakuacija zbog poplava u Kruševcu, Čačku i Jagodini

Evakuacija zbog poplava u Kruševcu, Čačku i Jagodini

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije saopštio je da je prošle noći, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine evakuisano šest osoba, od kojih dvoje dece.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora MUP za vanredne situacije Nedeljko Gagić izjavio je da je trenutno u 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija.

Tokom prošle noći i u jutarnjim satima najkritičnije je bilo na teritoriji gradova Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora, gde je zbog obilnih kišnih padavina voda prodrla u dvorišta i stambene objekte, naveo je on.

Trenutno je najkritičnije na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici MUP, koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija, rekao je Gagić.

Gagić je naveo da su od 26. maja angažovana 762 vatrogasca-spasioca, koji su imali ukupno 355 intervencija, evakuisane su 62 osobe, ugašeno je 12 požara izazvanih udarom groma i imali su 320 intervencija crpljenja vode iz objekata.

U tim intervencijama je angažovano 390 vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi, naglasio je Gagić i ponovio apel Ministarstva unutrašnjih poslova građanima u poplavljenim područjima.

„Apelujemo da se građani ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ“, naglasio je Gagić.

Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće treba da na ulazu postave džakove sa peskom, da isključe struju u objektu i da se popnu na više etaže objekta, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192, poručio je Gagić.