in

EUFOR preventivno raspoređuje dodatne snage u BiH

Oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR, koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine, biće preventivno raspoređene u BiH u naredne dve sedmice, kao pojačanje postojećim snagama, saopšteno je iz EUFOR-a.

Navedeno je da je odluka doneta kako bi efikasnije podržali partnere u BiH pri održavanju bezbednog i stabilnog okruženja.

„Pogoršana bezbednosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mera predostrožnosti, koja se preduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku institucijama BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja“, istakli su iz EUFOR.

Zadatak ovih snaga, kako se ističe, biće da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine i imaju oko 3.500 pripadnika, od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Sa pripadnicima četa, koje će uskoro doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, broj pripadnika EUFOR stacioniranih u BiH biće oko 1.100.

Procena EUFOR- a je da trenutno ne postoje pretnje, ali da se situacija prati i da se mogu dovesti dodatna pojačanja ako bude trebalo.

Tagovi