in

EU spremna i na sankcije zbog situacije u BiH, upozorenje političkim liderima

Predstavnik EU Žozep Borel izjavio je da je EU spremna da posegne za finansijskim merama i sankcijama ako to bude zahtevala situacija u BiH, dok je komesar Unije za proširenje i politiku susedstva – Oliver Varhelji izjavio je da će projekti Evropske unije na teritoriji Republike Srpske biti realizovani samo ako institucije Bosne i Hercegovine profunkcionišu.

Varhelji je istakao da je krajem prošle godine upozorio političke lidere u BiH da bez potpunog funkcionisanja institucija BIH rizikuje da izgubi velike investicije.

„Tražio sam od predstavnika Republike Srpske da se u potpunosti vrate u državne institucije“, napisao je Varhelji na Tviteru. Varhelji je pozvao političke lidere u BiH da u najkraćem roku nađu rešenje za izbornu i ustavnu reformu.

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Briselu upozorili da u Bosni i Hercegovini jačaju nacionalizam i separatizam koji dovode u pitanje teritorijalnu celovitost i jedinstvo te zemlje i predočili da “u Evropi nema mesta podeljenoj Bosni i Hercegovini”, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel posle zasedanja ministara inostranih poslova Unije.

EU je, po njegovim rečima, spremna da posegne za finansijskim merama i sankcijama “ako to bude zahtevala situacija” u BiH.

Tagovi