in

EU produžava važenje okvira za uvođenje sankcija onima koji podrivaju BiH

EU produžava važenje okvira za uvođenje sankcija onima koji podrivaju BiH

Savet Evropske unije usvojio je odluku kojom se produžava okvir za restriktivne mere u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini do 31. marta 2024. godine.

Ovo znači da Evropska unija zadržava mogućnost da nameće ciljane sankcije onima koji „podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni karakter Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Restriktivne mere mogu biti nametnute i onima koji ozbiljno ugrožavaju bezbednosnu situaciju u zemlji ili podrivaju Dejtonski sporazum.

Ovaj okvir podrazumeva mogućnost zabrane putovanja za pojedince i zamrzavanje imovine fizičkih i pravnih lica. Takođe, državljanima EU je zabranjeno da omoguće pristup novčanim sredstvima sankcionisanim osobama.

U ovom trenutku ni jedna osoba ne nalazi se pod sankcijama koje predviđa ovaj okvir.

“Savet ponavlja da je posvećen EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, celovite i suverene zemlje. Savet duboko žali zbog dugotrajne političke krize u zemlji, poziva na povratak u državne institucije i poziva lidere zemlje da se fokusiraju na sprovođenje reformi koje su neophodne da bi napredovali ka EU, uključujući ustavne i izborne reforme, kao i vladavinu zakona”, navodi se u saopštenju.

Tagovi