in

EU poziva Srbiju da uvede sve mere kako bi se zaustavio “Putinov pokolj”

EU poziva Srbiju da uvede sve mere kako bi se zaustavio “Putinov pokolj”

Portparol EU Peter Stano kaže da EU ”ceni jasnu poziciju Srbije” kada je reč o podršci Rezoluciji UN o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, ali je i poziva da ukoliko želi da se pridruži ”civilizovanoj i na pravima zasnovanoj zajednici” uvede sve političke, ekonomske i finasijske mere kako bi zaustavila ”pokolj” koji Putin čini u Ukrajini.

”Ako sarađujete sa Putnom i Kreljem, ako im obezbeđujete finasiranje, ako pomažete da zaobiđu sankcije koje je uvelo više od 40 zemlja, vi radite sa nekim ko kolje narod u Ukrajini i uništava Ukrajinu”, poručio je Stano.

Dodao je da „Putinov rat nije samo rat protiv ukrajinskog naroda“, već da je to „rat protiv međunarodnog prava i rat protiv povelje UN“.

Portparol EU je odgovarajući na pitanje novinara u Briselu o neusklađivanju Srbije i Turske sa EU sankcijama protiv Rusije, ponovio da je obaveza zemalja kandidata da se postepeno tokom pristupnog procesa usklade sa sa politikom EU i odlukama u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, prenosi Tanjug.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi