in

EU od nove vlasti Crne Gore i dalje očekuje punu usklađenost u spoljnoj politici

EU od nove vlasti Crne Gore i dalje očekuje punu usklađenost u spoljnoj politici

Evropska unija (EU) očekuje od nove vlade Crne Gore da zadrži postojeći kurs potpunog usklađivanja sa briselskom spoljnom politikom.

„Crna Gora je jedna od zemalja kandidata sa 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politkom EU i to EU redovno ističe i ceni. Cenimo, jer usklađivanje sa spoljnom politikom EU ima svoju cenu i čini ovu zemlju metom za strano zlonamerno mešanje”, ocenio je Peter Stano, portparol EU.

Stano je potvrdio da su briselske institucije pratile izborni proces u Crnoj Gori koji je održan u nedelju 11. juna, ali je naglasio da će se izaći sa zvaničnom reakcijom, po uobičajenoj praksi, nakon preliminarnog izveštaja ODHIR/OEBS-a.

REUTERS/Stevo Vasiljevic

„Za nas je važno da su izbori održani i da Crna Gora, kako bi zadržala svoju vodeću poziciju kandidata za pristupanje, što podrazumeva i stopostotno usklađivanje, treba da zadrži kurs,  treba da napreduje u važnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava i ostvarivanja drugih uslova koji proizilaze iz procesa članstva”, naglaso je Stano, dodajući da je EU uverena da će Crna Gora, čak i sa novom vladom, nastaviti da ostvaruje ove veoma dobre rezultate i napredovati u pristupnom procesu.

Pokret Evropa sad i Demokratska partija socijalista osvojili najviše glasova na  vanrednim parlamentarnim izborima koji su održani 11. juna.

Na izbore je izašlo 56,4 odsto birača, što je najniža izlaznost od uvođenja višestranačja u zemlji.

Ovo su šesti parlamentarni izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema.

Iako se radi o najnaprednijoj zemlji koja pregovara članstvo sa Evropskom unijom, Crna Gora nije imala nijedan pomak od 2021. godine u pristupnom procesu zbog nedovoljnog napretka u ključnim reformama, posebno onim koji se odnose na vladavinu prava. 

#related-news_1

Tagovi