in

EU će morati da se angažuje, ne odgovaraju joj tenzije u Srbiji

EU će morati da se angažuje, ne odgovaraju joj tenzije u Srbiji

Novinarka lista Danas Safeta Biševac ocenila je da će Evropska unija morati da se angažuje uoči sledećih izbora u Srbiji, jer i Brisel, kako je rekla, uočava da su zemlji potrebni korektniji izborni uslovi i da ovde dođe do smirivanja političkih tenzija.

Safeta Biševac je u Novom danu TV N1 izjavila da ne veruje da će se deo opozicije koji organizuje protestre značakjno podeliti oko pitanja izbora.

„Načelno, zasad su dosta jedinstveni, insistiraju na tome da proteste treba nastaviti, bez obzira na leto i manji broj učesnika, na ispunjenju zahteva“, podsetila je.

Komentarišući poziv kopredsednika stranke Zajedno Aleksandra Jovanovića Ćute da se opozicija ujedini u zahtevu za vanrednim beogradskim izborima u septembru, Biševac je ocenila da su pojedini lideri opozicije počeli da razmišljaju o tome šta ako zahtevi protesta ne budu ispunjeni.

„Njegova (Ćutina) ideja je probni balon. Vredi razmišljati o izborima, ali ne treba se svađati“, poručila je.

Ukazala je da je u Srbiji, kada je o izborima reč, trenutno najvažnije pitanje izbornih uslova, pošto je, prema njenim rečima, očigledno da okolnosti za poštene izbore ne postoje, jer vlast, kako je naglasila, maksimalno zloupotrebljava svoje resurse i državne institucije u predizbornim kampanjama.

Gošća Novog dana je podsetila da se Evropski parlament aktivirao uoči prošlih izbora u Srbiji, ali da su ustupci koji su tada izdejstvovani praktično nevidljivi.

„Pred sledeće izbore će opet morati neko iz Brisela da se angažauje, da makar koliko-toliko pristojnije izborne uslove dobijemo. Evropska komisija bi na jesen trebalo da usvoji novi izveštaj, i tu su dosta kritični, pre svega prema stanju u medijima. Verujem da Briselu odgovara da dođe do smirivanja političkih tenzija u Srbiji, i da uočavaju da su zemlji potrebni korektniji izborni uslovi“, istakla je.

Ivan Ninić o protestu

Biševac je, međutim, primetila kako poboljšanje izbornih uslova nikako ne odgovara vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Ipak, postoje izborna pravila koja bi i vladajuća stranka želela da menja, pa je tako sve više glasova u SNS koji traže da se izborni prag vrati na pet odsto.

„Više ne mogu da kontrolišu dešavanja u parlamentu, ma koliko se trudili Orlić i Jovanov, tako da se vlast popišmanila zbog smanjenja cenzusa, pa bi sada da vrate cenzus od pet odsto da bi izbacili pojedine opozicione poslanike i stranke. Malo je nezgodno, mi smo u julu, ako menjate za sledeće proleće (i lokalne i pokrajinske izbore), to je pogrešno i ne bi trebalo da se učini, ali naravno vlast će uvek učiniti ono što njima odgovara kako bi zadržali veći deo vlasti“, ocenila je Biševac.

Biševac je mišljenja i da opozocija dosta dobro vodi proteste, ocenivši da je dosta dobro što je poslednje okupljanje bilo posvećeno inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su otkrili slučaj „Jovanjica“, ali i policijskoj službenici Katarini Petrović koja je javnosti dostavila podatke o tome da je Vučićev kum, Nikola Petrović, izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola i kokaina.

Draža Petrović
Projekcija na zidu Policijske uprave, protest

„Ubeđena sam da nije bilo pritiska javnosti, da bi ona (Katarina Petrović) verovatno tih 30 dana provela u pritovru“, kazala je Biševac ističući da je očigledno da su se građani oslobodili straha.

Predsednik pokreta Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je, međutim, da „nije izgledno“ da će postojeći nivo pritiska na vlast dovesti do ispunjenja zahteva protesta i da su zato potrebni „kreativniji koraci u smeru građanske neposlušnosti i bojkota institucija“.

Biševac, s druge strane, nije sigurna da su građani spremni na radikalnije poteze, naročito tokom sezone letnjih odmora.