in

Etnički motivisan napad na dvoje maloletnika u Starom Gracku

Kancelarija za KiM je saopštila da se “u Starom Gracku dogodio etnički motivisani napad na dvoje maloletnih Srba”.

Bez ikakvog povoda, napadnuti su Sanja D. i Veljko T, što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u ovom selu nadomak Lipljana, navodi se u saopštenju.

Sanja D. i Veljko T. presretnuti su, kako se dodaje, tokom šetnje, kada je iz taksija izašao nepoznati muškarac, počeo da trči za njima i viče na albanskom. Oni su u poslednjem trenutku uspeli da se sakriju u obližnju kuću i pozovu pomoć, dok je napadač nastavio da lupa po prozoru i vratima, navodi Kancelarija za KiM.

Kako se dodaje, mladić i devojka večeras su dali izjavu u policiji, a njih je obišao i predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović.

Večerašnji napad izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane nakon stravičnog masakra 14 žetelaca, stoji u saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju je najavila da će o ovom incidentu obavestiti i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Zahtevamo da se napadač otkrije u najkraćem mogućem roku i adekvatno sankcioniše, jer samo to može donekle umiriti Srbe koji su ostali da žive u ovom mučeničkom mestu, dodaje se.

Ocenjuju da je krajnje vreme da međunarodna zajednica stane na put “narastajućem talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na КiM”, što je, kako ocenjuju, “u direktnoj vezi sa antisrpskom retorikom i antisrpskim delovanjem vlasti u Prištini”.