in

Eskobar izrazio zabrinutost zbog “ukorenjene korupcije” u Crnoj Gori

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog “ukorenjene korupcije u Crnoj Gori”. On se sastao danas sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD u Crnoj Gori, Eskobar je naglasio zabrinutost Sjedinjenih Država zbog „ukorenjene korupcije u zemlji“ i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju regionalnih izazova.

To je prva poseta Eskobara Crnoj Gori kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Eskobar je pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu, kazao da je intenzivan politički proces u Crnoj Gori rezultirao značajnom promenom u avgustu prošle godine.

„Jasno smo stavili do znanja da je naše partnerstvo sa Crnom Gorom – partnerstvo sa državom, njenim narodom i demokratskim institucijama, a ne bilo kojom političkom strankom“, rekao je Eskobar.

On je poručio da su spremni da sarađuju sa svim crnogorskim partnerima koji dele viziju suverene, inkluzivne, demokratske države koja sprovodi neophodne reforme kao aspirant za članstvo u Evropskoj uniji, dok istovremeno poštuje važne obaveze kao odlučna saveznica u NATO-u.

„To može da se unapredi kroz inkluzivni dijalog, uključujući i sa civilnim društvom, usredsređen na ciljeve koji ujedinjuju Crnogorce – mir, demokratski proces, ekonomski razvoj, umesto na identitetska pitanja i nacionalističku retoriku koja ih deli“, rekao je Eskobar.

Kako je kazao, cilj Sjedinjenih Američkih Država je podrška uspešnim integracijama šest država Zapadnog Balkana u evropske institucije sa ciljem njihovog članstva u EU.