in

Erdoganova stranka odbila da Turska zločin u Srebrenici proglasi za genocid

Erdoganova stranka odbila da Turska zločin u Srebrenici proglasi za genocid

Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta odbacili su u sredu parlamentarni predlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, objavio je BIRN.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da je jedan od mogućih razloga za takvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom.

Republikanska narodna stranka je predložila i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid, u znak sećanja na ubistva nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca i dečaka u Srebrenici, ali je vladajuća većina i to odbila.

“Ne mogu da shvatim zašto su odbili ovaj predlog zakona, ovo je skandal”, rekao je za BIRN turski aktivista za ljudska prava i poslanik prokurdske Stranke zelene levice Omer Faruk Gergelioglu.

Gergerlioglu je kazao da je poslanike vladajuće većine pitao za razloge njihove odluke, ali su mu poslanici Erdoganove stranke kratko uzvratili: “Ne tiče te se”.

Turska je pod predsednikom Erdoganom, koji državom vlada već 21 godinu, postala aktivni igrač na Balkanu i posebnu pažnju posvetila je muslimanskim zajednicama, uključujući Bošnjake, ističe BIRN.

Gergerlioglu je rekao da veruje da postoje tri razloga zašto je Erdoganova vladajuća koalicija odbacila predlog zakona.

“Prvo, oni ne žele da ulaze u raspravu o genocidu, jer ne žele da pogoršaju odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj predlog jer ga je predložila najveća opoziciona stranka, i treće, plaše se njegovih efekata zbog rasprave o genocidu nad Jermenima”, rekao je Gergerlioglu.

Nekoliko parlamenata širom sveta priznalo je ubistva i deportacije Jermena pod Otomanskim carstvom tokom Prvog svetskog rata 1915. godine kao genocid, a Turska je odbacila te optužbe.