in

Erdogan “okupio” sve članove Predsedništva, nova polemika zbog Dodikove tvrdnje

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i dalje je glavna tema u Bosni i Hercegovini. Iako je turski predsednik uspeo da okupi na jednom mestu sve članove Predsedništva, ono što su imali da mu kažu je otvorilo novu polemiku. Pre svega tvrdnja Milorada Dodika da je Dejtonski sporazum mrtav.

Uvaženi gost svečano je dočekan. Na sastanku iza zatvorenih vrata – svi na okupu. Uskoro je počela zajednička konferencija. Turski predsednik Erdogan u fokusu. Članovi Predsedništva BiH, za njega imaju samo reči hvale.

„Dokazao se i on i njegova administraciji kao veliki prijatelji BiH“, rekao je član Predsedništva Željko Komšić.

„I meni je drago što u kontinuitetu već duže vreme razgovaramo o važnim pitanjima i uvek osećam blagonaklonost koja se pokazuje, naveo je član Predsedništva Milorad Dodik.

„Turska je BiH dala najbolje pogodnosti u odnosu na sve države svijeta kada je u pitnju slobodna trgovina i havala“, dodaje član Predsedništva Šefik Džaferović.

Reči zahvalnosti nisu kako treba ni došle do ušiju predsednika Erdogana, krenuo je međusobni obračun članova Predsendištva.

Dok se jedva suzdržavao da ne zeva tokom govora Šefika Džaferovića, dočakavši svoj red, Milorad Dodik je krenuo od Dejtona do Šmita. Iza njega, Džaferović se povremeno smeje, Komšić uglavnom, „koluta očima“.

„Moji partneri u Predsedništvu, oni veruju u ove blefove stranaca sa Zapada, ja ne verujem, ja ne verujem u to, visoki predstavnik nije prihvatljiv. Ja mislim da je najbolje očuvati mir uz dijalog, uz pozivanje prijatelja koji imaju autoritet. Ako mene pitate ja bih tu uključio i predsednika Vučića i gospodina predsednika Erdogana da obezbede koordinaciju za politički dogovor ovde“, rekao je Dodik.

I dok strance sa Zapada napada, strance s Istoka poziva da učestvuju u kreiranju budućnosti BiH. Dodik ponovo pokreće i pitanje „mirne disolucije“.

„Ja nisam toliki hipik da verujem da se može desiti mirna disolucija BiH, to je moje mišljenje, to je moj stav, i stojim iza ovoga od prvog do zadnjeg slova“, poručuje Komšić.

„Pozivam sve političare u BiH da se okanu teških reči, ljudi s rečima sve počinje, sa rečju sve počinje i zato sam uvek vodio računa o tome da ne izgovorim neku tešku reč, da nešto ne isprovociram, nekada i na račun vlastite štete“, rekao je Šefik Džaferović.

Gost je s pažnjom slušao obraćanja. Bez facijalnih ekspresija, smeha ili kolutanja očima. Čak i kad je upitan da prokomentariše političku situaciju – vešto je izbegao da se meša u unutrašnja pitanja. No, utisci su očito ostali, jer iz Crne Gore poručuje:

„Mi imamo istorijsku odgovornost i obavezu ovde. Zato nastavljamo posete balkanskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti. Juče sam bio u BiH i razgovarao sa našim prijateljima tamo. Njihovo zajedništvo je za nas veoma važno. Verujem da Bosna i Hercegovina u jedinstvu i zajedništvu može prevazići svoje probleme“, rekao je Erdogan.

Dodik je izazvao reakcije najviše zbog rečenice da je Dejton mrtav, jer su ga uništili stranci raznim intervencijama, te da treba drugo rešenje.

„To je najgora moguća stvar u koju Republika Srpska može biti uvučena, uz to i uz nepotrebno Dodikovo pozivanje da se u posredovanje uključi Turska, je taj nekakav fantomski novi dogovor ili novi mirovni sporazum za BiH, gde od gotovog pravimo veresiju i bacamo sve do sada stečeno“, smatra predsednik SDS Mirko Šarović.

A bacio, odnosno pogazio je Dodik i svoju reč, dogovore i zaključke Narodne skupštine, navode iz opozicije u Republici Srpskoj. Iz Federacije BiH poruke – sa onim koji preti i vređa, dogovora nema.