in

EP duboko žali zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama Rusiji

EP duboko žali zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama Rusiji

Evropski parlament izražava duboko žaljenje zbog neuskladjivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji, navodi se u predlogu rezolucije o Ukrajini o kojoj će se kasnije glasati u Evropskom parlamentu.

U predlogu rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu u koji je EURACTIV.rs imao uvid, ponavlja se da se očekuje da se zemlje kandidati za članstvo usklade ne samo sa pravnim tekovinama Unije, već i sa njenom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Evropski parlament sa velikom zabrinutošću primećuje uporne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i ometa njihove demokratske procese, piše u tekstu.

Parlament osuđuje one koji su izrazili podršku Rusiji posle njene agresije na Ukrajinu i pohvaljuje podršku zemalja Zapadnog Balkana koje su evroatlantski saveznici.

U rezoluciji se najoštrije osuđuje vojna agresija Rusije na Ukrajinu, kao i umešanost Belorusije, i zahteva od Moskve da odmah prekine sve vojne aktivnosti, povuče vojne i paravojne snage i opremu sa cele medjunarodno priznate teritorije Ukrajine.

Od Rusije se traži da potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih medjunarodno priznatih granica.

Tagovi