in

Engleski sud odlučio da izruči Duška Kneževića Crnoj Gori

Engleski sud odlučio da izruči Duška Kneževića Crnoj Gori

Engleski sud je u prvom stepenu odlučio da Crnoj Gori izruče Duška Kneževića, ali ta odluka nije pravosnažna.

Prvostepenu, nepravosnažnu odluku doneo je glavni sudija u Vestminsterskom sudu Pol Goldspring, koji je, kako je saopšteno, odlučio da slučaj Kneževića pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje, prenose Vijesti.

Iz Kneževićevog pravnog tima saopštili su da su razočarani odlukom sudije i da će na nju uložiti žalbu čim za to bude mogućnosti.

„Proces podrazumeva još četiri instance, uključujući odluke apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu, gde će se razmatrati zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka. Nakon Vrhovnog suda, krajnje odobrenje donosi državni sekretar. Žalbeni proces će biti dug i može trajati godinama. Uvereni smo da će pravda biti zadovoljena“, piše u njihovom saopštenju.

Biznismena Duška Kneževića Specijalno tužilaštvo tereti za više krivičnih dela iz oblasti finansija, kao što su utaja poreza, pranje novca, korupcija. Do sada su protiv Duška Kneževića u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Knežević je pokrenuo brojne afere u Crnoj Gori. Tvrdio je da je finansirao Demokratsku partiju socijalista i njenog predsednika Mila Đukanovića lično. Sukob između Kneževića i Đukanovića postao je javan na početku 2019. godine, kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 evra za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa aktuelnim predsednikom države, Đukanovićem.

Tagovi