in

Ekološki aktivisti imaju moj broj, ispunjeni su im i zahtevi i hirovi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, komentarišući proteste ekoloških aktivista koji “kampuju” ispred zgrade Predsedništva, da o tome nije razgovarano na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora SNS-a, ali da je sa njima u stalnom kontaktu i da “imaju njen broj telefona”.

Ekološki aktivisti nekoliko dana „kampuju“ ispred zgrade Predsedništva Srbije, tražeći od vlasti da donese zakon o trajnoj zabrani iskopavanja i istraživanja bora i litijuma u Srbiji. Tokom dana održavaju i protest „Srbija nije na prodaju“.

„Na sednici Predsedništva i Glavnog odbora SNS razgovarali smo o izborima, našim listama. Što se tiće ekoloških aktivista, ja sam ih primila mnogo puta, oni imaju moj broj telefona…Ali, u svakom slučaju njihovo pravo je da protestuju. Mi smo ispunili sve njihove zahteve i mislim da to svi razumeju i znaju, i što se tiče Sava Manojlovića, koji je sam rekao – ispunjeni su svi naši zahtevi…U tom smislu ja ponovo kažem – nisu samo zahtevi, već i hirovi“, odgovorila je Brnabić na pitanje N1 na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva i GO stranke.

Što se tiče Udruženja „Ne damo Jadar“, Brnabić kaže da su oni imali jedan zahtev.

“Da stavimo tačku na Rio Tinto, i mi smo stavili tačku. Nakon toga, primila sam ih na još jedan sastanak. Čula sam da je Rio Tinto potpisao ugovor za još neke parcele, (Zlatko) Kokanović je pričao sa mnom o tome, ali Rio Tinto nema ništa više, imaju tu zemlju koju su kupili a mi tu ništa ne možemo”, rekla je Brnabić.

Na konstataciju novinarke N1 da aktivisti sada traže potpunu zabranu iskopavanja litijuma i bora, premijerka kaže da je Savo Manojlović pokrenuo narodnu inicijativu da se donese taj zakon, ali da je od nje odustao.

“Manojlović je pokrenuo narodnu inicijativu da se donese taj zakon, uputio je to Skupštini, taj predlog nije bio u skladu sa zakonom, nije imao obrazloženje. Skupština mu je to vratila i ponudila pomoć, da vlada i parlament sednu s njim da isprave predlog inicijative kako bi se išlo dalje u proceduru, kako bi on mogao da prikuplja potpise. Nakon tog izjašnjena Skupštine, Manojlović se više nikada nije javio. Onaj koji je iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti ne radi po ustavu i zakonu. Taj predlog narodne inicijative je propao jer Manojlović nije našao za shodno da odgovori Skupštini na predlog koji je podneo toj istoj Skupštini”, kazala je Brnabić.

Zakoni po proceduri

Ona kaže da se zakoni donose po određenoj proceduri.

“Zna se kako se donose zakoni, a posebno tako važni zakoni, gde imate trajnu zabranu bilo čega. A to je radna grupa, okupe se ljudi eksperti, sednu, naprave predlog zakona, on ide na javnu raspravu, pa na proceduru na vladi i sa vlade, po redovnom postupku, ne hitnom, ide na usvajanje u Skupštinu. To je procedura, i od toga niko ne beži, ali hajde da idemo po proceduri”, navela je.

Manojlović je ranije kazao da ne postoje „elementarni” uslovi za prikupljanje potpisa za pokretanje narodne inicijative za ukidanje prostornog plana za projekat Jadar i za uvođenje zabrane iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina. Manojlović je u pisanoj izjavi naveo da je napadnuta jedna osoba ispred Skupštine Srbije, a da ni skupštinsko obezbeđenje ni policija nisu reagovali.

„Ne želimo da ni jedan student, devojka, volonter, kao ni bilo koji građanin doživi napade kojima je bila izložena studentkinja Kristina kada je trebala da govori na konferenciji za novinare”, naveo je Manojlović.