in

Džaferovićev zahtev za smenu Dodika pokazuje njegovu nemoć

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Zvorniku da je zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića za smenu srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika pokazuje njegovu nemoć, kao i nemoć države BiH.

Ona je navela da je „jadna zemlja u kojoj pozivaju stranca da smenjuje nekoga kome je njegov narod dao mandat“.

„Dodik je glas Republike Srpske u zajedničkoj instituciji“, kazala je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je postavila pitanje – ko su Džaferović i Željko Komšić da od Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita traže smenu Dodika, s obzirom na to da su „Džaferovića i Komšića birali Bošnjaci, a Dodika su birali ljudi u Republici Srpskoj“.

„Što bi oni menjali nekoga ko je izabran na teritoriji Republike Srpske? BiH nije jedinstvena izborna jedinica ni za jedan nivo vlasti niti za bilo koju koju pojedinačnu funkciju“, ocenila je predsednica RS.

Cvijanovićeva je izjavila da je u ovoj situaciji značajna podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je važno da „Srbija razume prilike ovde“.

„Hvala im za to. Oni su uvek u funkciji zaštite svog naroda, bez obzira gde taj narod živeo“, rekla je ona.

Dodala je da jako ceni politiku koju Srbija i Vučić sprovode prema svim Srbima u svetu i nastoje da ih, na neki način, integrišu kroz različite projekte ili programe nacionalnog osveštavanja i integrisanja.

Tagovi