in

Dve strane ZSO definišu u zavisnosti od interesa

Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za dijalog Beograda i Prištine Manuel Zaracin izjavio je da nemačka vlada daje prioritet procesu integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Moj zadatak na Balkanu je da mi, kao Vlada Nemačke, ali i Evropska unija, učinimo još više, da ojačamo i podržimo put šest zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji. U međuvremenu, za mene je izuzetno važno da promovišem zelenu agendu, teme vezane za životnu sredinu, ali i akutna pitanja kao što su slučaj Bosne i Hercegovine i njena budućnost i dijalog Kosova i Srbije. Dakle, ponuditi podršku i olakšavanje dijaloga“, kazao je on za Radio Kosova.

Istakao je da će pružiti podršku dijalogu Kosovo-Srbija, članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i institucijama, kao i procesu liberalizacije viznog režima.

“Čini se da se Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) tumači i definiše u zavisnosti od interesa i političkog opredeljenja pojedinih grupa na Kosovu. Važno je da obe strane počnu da se zalažu za konkretan napredak u procesu normalizacije odnosa dve zemlje i naravno da je ZSO jedna od tema o kojoj treba razgovarati, ali ne i jedina tema o kojoj bi trebalo da se razgovara”, kazao je on.

Upitan da komentariše stavove vlade Kosova da bi stvaranje ZSO značilo stvaranje Republike Srpske na Kosovu i učiniti Kosovo nefunkcionalnom državom, Zaracin je rekao da je potpuno jasno da na Kosovu ne žele situaciju u kojoj je država nefunkcionalna, ali je potpuno jasno da je u Briselu kosovska strana potpisala sporazum o osnivanju ZSO i sada obe strane moraju da nađu rešenje koje bi zadovoljilo sve, ili da pronađu kompromis.

“Jer, nije u mojoj nadležnosti i nije u našoj nadležnosti, da definišemo nadležnosti jedne takve Asocijacije (ZSO)”, kazao je visoki nemački diplomata.

Upitan o inicijativi “Otvoreni Balkan” kao rezultat problema u pristupanju EU, Zaracin je rekao da su u principu za jačanje regionalne saradnje i da ona bude vidljiva.

“Ali ja sam među onima koji smatraju da treba uključiti šest država Zapadnog Balkana kao ravnopravne, pa sam na strani onih koji kažu da epicentar treba da bude Berlinski proces, regionalna saradnja i Sofijski sporazum”, kazao je on.

Podvukao je da smatra da u slučajevima kada se daju dobri predlozi, u smislu regionalne saradnje, te predloge treba razmotriti, kao i njihov politički uticaj.

“Ipak, mislim da će svaka inicijativa regionalne saradnje na kraju biti uspešna tek kada uspe da obuhvati svih šest država”, kazao je Zaracin.