in

Dva slična smrtna slučaja u Nišu, porodice sumnjaju na klostridiju

U Nišu se i dalje govori o nekoliko smrtnih slučajeva žena koje su preminule na Klinici za neurohururgiju u tom gradu. Zdravstvena inspekcija obavestila je jednu od porodica da infekcija bakterijom klostridija nije uzrok smrti Zorice Đorđević, koja se tokom oporavka razbolela od ove bakterije i preminula u decembru. Porodica sumnja u nalaze, jer su zasnovani na izveštaju Komisije za unutrašnju kontrolu Kliničkom centru. U međuvremenu, na istoj klinici smrtni slučaj pod sličnim okolnostima.

U januaru, posle infekcije klostridijom, na sličan način preminula još jedna Nišlijka. Na Kliniku za neurohirurgiju primljena je krajem decembra zbog hematoma na mozgu. Krenula je da se oporavlja, tvrdi njen suprug koji je zahtevao zaštitu identiteta, pokazujući otpusnu listu.

„Pre same Nove godine, meni su rekli da je počeo da se smanjuje. Posle Nove godine, između Nove godine i Božića, čak mi je jedan lekar rekao da će je najverovatnije pustiti kući za neki dan“, rekao je za N1 njen suprug.

Klostridija u KC Niš

Šestog januara počinju komplikacije. Bolovi u stomaku i dijareja, više od deset stolica dnevno i potvrđeno prisustvo klostridije. Od tog trenutka, uprkos terapiji, stanje sve gore i gore i 24. januara umire.

“Bila je na telefonu načelnica. I ona mi kaže – ‘Jel vi znate od čega ona boluje’. Kažem – ‘Boluje od hematoma, ali on je u recesiji’, kako oni to zovu. I da je u opadanju i da je trebalo da izađe iz bolnice. Ali su mi rekli da je zbog bakterije. ‘Nije zbog bakterije, nego zbog glave’ (odgovorila je načelnica). I sad, šta je tu istina. Mene to najviše boli”, objašnjava suprug preminule žene.

Isto to boli i Aleksandru, čijoj je majci Zorici Đorđević takođe konstatovana klostridija tokom oporavka od operacije raka na mozgu, za koji su joj govorili da ide dobro. Po tvrdnjama sa neurohirurgije, koje su ispisane i u otpusnim listama, obe žene su, u trenutku smrti, bile negativne na opasnu bakteriju koja im je, kažu sagovornici N1, definitivno poremetila oporavak. Aleksandra sumnja da Klinički centar krije epidemiju klostridije.

Inspekcija i Klinički centar Niš bez odgovora na pitanja

“Ja mogu da potvrdim da je moja majka bila u sobi sa ženom koja je takođe imala operaciju glave i koja je, nažalost, isto bila zaražena klostridijom i na skoro identičan način preminula na Klinici za neurohirurgiju”, napominje Đorđević.

Iz Zdravstvene inspekcije dobila je odgovor da se ne radi o posledici epidemije klostridije, pre svega zbog negativnih nalaza, te da joj je majka preminula usled nezadržive upale pluća zbog oslabljenog imuniteta.

Aleksandra tvrdi da je za tu upalu saznala tek iz otpusne liste, pa je zato zahtevala i reakciju Ministarstva zdravlja i da joj se dostavi dokumentacija o lečenju.

O stanju na klinici – nismo dobili odgovor iz inspekcije u Nišu. Ne oglašava se ni Klinički centar po pitanju zahteva N1 da direktorka neurohirurgije odgovori na nedoumice.