in

Đukanovićeva izjava ogolila inspiratora tenzija u Crnoj Gori

Današnja izjava predsednika Mila Đukanovića o ustoličenju Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno je ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori, izjavio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

On je na taj način komentarisao izjavu Đukanovića da će, ukoliko se ne promeni mesto ustoličenja Joanikija, 5. septembra biti na Cetinju da bi branio čast većinske Crne Gore.

Krivokapić je u pisanoj izjavi ponovio da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje Mitropolije na Cetinju i da će država obezbediti sve neophodne uslove da SPC, kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju vernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo.

„Gde će toga dana biti Đukanović najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrejava sukobe, podele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, kao predsednik Crne Gore Đukanović mora već jednom naučiti da štiti Ustav i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gde ima svako pravo da ga obavi – na Cetinju.

Đukanović jednom treba da stane u zaštitu verske slobode Crkve koju je, dok je njegova partija bila na vlasti, do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan, poručio je Krivokapić.