in

Đukanović stigao na Cetinje, pozvao na mir, stabilnost i pravo na različitost

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović došao je na Cetinje, gde građani protestuju zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru u nedelju, 5. septembra, objavile su Vijesti.
On je pozvao je građane, svih vera, nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, odgovorno zaštite život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao najveće bogatstvo.

„Naravno i da nepokolebljivo zaštitimo slobodu, suverenost i dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda. Pozivam i premijera da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Veće za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao nije zabranilo javna okupljanja“, napisao je Đukanović na Tviteru.

On je takođe uputio poruku premijeru Zdravku Krivokapiću.

„I da već jednom, nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu“, napisao je predsednik Crne Gore.

Podsećamo, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, na Cetinju rastu tenzije. Nakon što je tokom prepodneva grupa građana, koja se protivi ustoličenju na Cetinju, uklonila zaštitnu ogradu na Dvorskom trgu, demonstranti su probili policijske blokade na više mesta, blokirali sve prilaze ka Cetinju, a na puteve postavili gume, kamenje i kontejnere.