in

Đukanović na pitanje N1 otkrio da li bi ušao u koaliciju sa Milom iz 1992.

Đukanović na pitanje N1 otkrio da li bi ušao u koaliciju sa Milom iz 1992.

Bivši predsednik Crne Gore i DPS Milo Đukanović rekao je nakon glasanja na parlamentarnim izborima da očekuje da će vlast biti brzo formirana, a na pitanje da li će biti premijer odgovara – daleko smo od toga.

Na pitanje novinara N1 da li bi Milo Đukanović iz 2023. godine ušao u koaliciju sa Milom Đukanovićem iz 1992. godine, kaže – da.

„Hipotetičko pitanje… Da. Đukanović iz ’92 je želeo da silno brani Jugoslaviju, ništa više od toga, pokazalo se nažalost da je to bilo nemoguće. Setićete se da je pad Berlinskog zida generisao sve što se desilo u Evropi. Ponosan sam i na taj deo svog političkog angažmana, bez obzira kako je interpretiran. Tada je biti proevropski izgledalo mnogo drugačije nego danas. Sve od tad, posebno od vremena kada je postalo jasno da će Crna Gora biti nezavisna, nema nikakve dileme da je Crna Gora pod vođstvom politike koju sam i ja personifikovao bila bezrezervno proevropska“, rekao je on.

Na konstataciju da je to transformacija, upitao je „ko nema transformacije u životu“.

„Zašto mi ne bi bio prihvatljiv, ako sam vam kazao šta je bila njegova karakteristika“, rekao je on.

Đukanović je rekao da očekuje da Crna Gora potvrdi „svoje opredeljenje da se dalje razvija kao antifašistička, građanska i evropska država“.

„Da nastavi put kojim je krenula 21. maja 2006. godine, put kojim se veoma dinamično i stabilno kretala rekao bih do pre otprilike tri godine kada je zastala, kada pokazuje izvesno kolebanje koje izaziva podozrenje međunarodne zajednice. To je logično i prirodno u životu jedne države, mlade države, bez obzira na njeno istorijsko trajanje, mlade, tek 17 godina nakon obnove nezavisnosti, verujem da su u međuvremenu građani crne Gore imali priliku da odmere kvalitet političke ponude, verujem da će pametno odlučiti i nastaviti državu da razvijaju kao uređenu državu evropske građanske demokratije“, kaže on.

Na pitanje postoji li mogućnost da bude premijer, kaže da smo „daleko od tih tema“.

„Ja sam se tek nedavno povukao iz politike, naravno već sam kazao da neko ko je proveo 35 godina u politici nikad ne može biti nezainteresovan za politiku, zainteresovan sam, zainteresovan sam pre svega da ova zemlja ostvati svoj strateški cilj, postane članica EU, potpuno sam ubeđen da u novim generacijama u Crnoj Gori, uključujući novu generaciju koju sam ja donedavno predvodio, generaciju DPS i sadašnje građanske opozicije, da u tim redovima postoji mnogo dobrih, kvalitetnih ljudi srednje generacije koji su u stanju da preuzmu najvažnije funkcije. Mislim da je najvažnije da Crna Gora potvrdi da želi bez zastajanja da nastavi evropskim putem“, kaže on.

Na pitanje s kim bi mogao u koaliciju, kaže da su to svi koji žele da Crna Gora bude deo Evropske unije.

„Svi koji su mimo deklarativnog spremni da rade na reformama su poželjan partner. Mnogi do sada se deklarišu sa tom evropskom zastavicom, rekao bih da u dosadašnjem ponašanju nisu pokazali minimum kapaciteta i političke odlučnosti. DPS se ne deklariše rečima, DPS je uradio sve ono što je Crna Gora uradila tokom prethodnih deceniju i po“, kaže.

Očekuje da će se vlast brzo formirati.

„Živimo jedno konfuzno vreme već tri godine, to je gotovo neizbežno u životu svakog čoveka, svake države, jedna normalna faza i ništa više od toga, slika se mislim već delimično razbistrila, mislim da ćemo biti u prilicu da formiramo vladu“, kaže Đukanović.