in

Đukanović i ostali poslanici SNS “napali” Zelenovića, jedna od tema i bakljada

Đukanović i ostali poslanici SNS “napali” Zelenovića, jedna od tema i bakljada

I posle podne u Skupštini Srbije mogao se čuti govor mržnje i prepoznati atmosfera nasilja prilikom rasprave o anketnom odboru, koji bi trebalo da utvrdi odgovornost za dve tragedije i masovna ubistva u školi Vladislav Ribnikar i u okolini Mladenovca.

Poslanik Moramo Zajedno Nebojša Zelenović pročitao je na početku delove iz izjave poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da je predsednika Aleksandra Vučića i njegovog brata upoznao tokom neke tuče u kojoj su se navodno, braća Vučić hrabro držala, toliko da su im i ti navijači sa kojima su se tukli čestitali. Zelenović je pitao da li je to nameštaljka, ili se poslanici zaista ponose nasiljem i zašto uopšte razgovaraju o uzrocima tragedije.

„Ovaj zahtev su podneli opozicioni poslanici sa idejom da se razgovara i izađe iz teške krize, to je naša pružena ruka da se dođe do rešenja“, rekao je Zelenović i dodao da su zauzvrat dobili uvrede da su hijene i lešinari.

Pitao je da li je vlast do sad bar utvrdila koliko ima streljana u Srbiji, ko u njima vežba i zašto, kako se dosad neka služba nije zabrinula što deca vežabju gađanje. Na kraju Zelenović je ukazao da država planira privatizaciju nacionalnih parkova i javnih preduzeća, a da premijerka na primedbe odgovoara „da je ova vlast to htela, već bi uradila“.

Đukanović mu nije odgovorio na postavljena pitanja već je izneo niz optužbi na račun Zelenovića, od toga da je opljačkao Šabac, do toga da je maltretirao građane Šapca jer nije hteo da preda vlast.

„Nadam se da ćete završiti u zatvoru zato što ste kriminalac“, rekao je Đukanović.

I ostali poslanici SNS, koji su se javljali za replike, ponavljali su da je Zelenović opljačkao Šabac, ali i da razgovor sa opozicijom nije moguć, jer, na primer, iznose laž da država želi da privatizuje nacionalne parkove i EPS. Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov rekao je da Zelenović nema pravo da govori o moralu.

Za reč se javio i predlagač Radomir Lazović, ali je Orlić sve vreme pričao paralelno sa njim i neko vreme su se raspravljali da li on na to ima pravo ili nema. Lazović je Orlića nazvao „komentatorom“, koji, kao na fudbalskoj utakmici, tumači drugima šta se dešava i na taj načim „manipuliše građanima“.

On je dodao da vlast namerno pogrešno tumači zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ jer se plaši „raskidanja sa odvratnim nasiljem kojem smo izloženi godinama.

„Oni nude izbore, lažne konsultacije, a u istoj rečenici govore da smo lešinari, premijerka nudi ostavku, ali je niko ne želi, ona kaže da joj neko ne da da podnese ostavku, zovite tužioca odmah“, rekao je Lazović i ponovo pročitao zahteve protesta. Lazović je dodao da je Zelenović lepo pitao „zašto se predsednik bije po stadionima“, a da je umesto odgovora dobio optužbe, te da to naprednjaci uvek rade kad beže od odgovora.

On je dodao da je teško moguć razgovor sa poslanicima koji su svojevremeno organizovali bakljade i verbalne napade na decu drugih ljudi, a ministar unutrašnjih poslova je u Skupštini izjavio da je „organizovao bakljade za rođendan Vučiću“.

„Ovo za bakljade i ministra ste slagali, bakljade ste organizovali vi, ali to su bile lepe demokratske baklje“, odgovorio je Orlić.

Milenko Jovanov pokazao je fotografije bakljade na fejsbuk stranici Ne davimo Beograd i pitao zašto to rade i zašto šire nasilje. On je pozvao da mu se izvine oni koji su tvrdili da je organizovao nasilje na protestu, jer se ništa nije desilo.

„Dokle ćete da lažete Lazoviću, dokle Lazoviću“, ponavljao je Jovanov, iako je direktno obraćanje kolegama poslovnkom zabranjeno.

Vladimir Đukanović naveo je da je na stadionu naučio da kad nekog proziva da mu pomene ime i pogleda ga u oči, a da je Lazović licemer koji to ne sme da uradi.

„Vi ste gospodo generator nasilja, ali želimo da razgovaramo sa vama jer nam je to dužnost i ova zemlja mora da ide napred“, rekao je Đukanović.

Lider Dveri Boško Obradović tržio je podršku da se napravi prelazna tehnička vlada koja bi organizovala izbore, što je propraćeno burnim reakcijama poslanika vlasti. Obradović je rekao da u Srbiji nema izbora zato što se „američki ambasador Kristofer Hil više pita nego Vučić“ i da zapad ne dozvoljava izbore.

Poslanici su danas započeli raspravu o drugoj tački dnevnog reda o anketnom odboru, a treća tačka je smena Bratsilava Gašića.