in

Đukanović će narednih dana predložiti mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najverovatnije će do kraja ove ili početkom naredne sedmice predložiti mandatara za sastav nove vlade, nakon što ga lider URA Dritan Abazović obavesti da ima potrebnu većinu, potvrđeno je agenciji Beta.

Novi premijer bi trebalo da bude Abazović, vladu bi, prema sada dostupnim informacijama, činili predstavnici URA i manjinskih stranaka, a u parlamentu bi ih podržavala opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Još nije izvesno da li će u novu Vladu ući Socijalistička narodna partija, koja ima pet poslanika i deo je šire koalicije koju je na izborima predvodio odlazeći premijer Zdravko Krivokapić. Njihova odluka zavisi od stava Glavnog odbora.

Prema Ustavu Crne Gore (član 95), šef države predlaže Skupštini mandatara za sastav vlade nakon obavljenog razgovora s predstavnicima parlamentarnih partija.

Đukanović, koji je do sinoć boravio u dvodnevnoj poseti Grčkoj, rekao je za TVCG da je stekao utisak da postoji visok stepen podudarnosti o tome šta sad treba raditi u Crnoj Gori, a to je, prema njegovim rečima – brzo formirati vladu koja će biti utemeljena u jasnoj parlamentarni većini.

Upitan da li se pre dolaska u Atinu sastao s vicepremijerom i liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem, i da li mu je on prihvatljiv za mandatara, Đukanović je odgovorio da je uloga šefa države da nakon saznanja o postojanju parlamentarne većine, njenom predstavniku da mandat za sastav vlade. On je naveo da je danas prilika da čuje izveštaj o konsultacijama koje su obavili potencijalni konstituenti nove vlasti.

“Nakon toga bi na red došla inicijativa predsednika države. Iskreno, nadam se da je u mom odsustvu obavljen prvi krug konsultacija i nadam se da postoji razumevanje”, istakao je Đukanović.

Pobjeda je juče pisala da će manjinska vlada najverovatnije imati 18 ministarstava i tri potpredsednička mesta, kao i da konačna podela zavisi od definitivnog stava Socijalističke narodne partije.

Opozicione Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD) su saopštile da vladu ne bi podržavale, a kamoli učestvovale u njoj ako bi se bavila temeljnim ugovorom, popisom i prihvatila učešće u inicijativi “Otvoreni Balkan”.