in

Duboko smo zabrinuti situacijom na severu Kosova

Duboko smo zabrinuti situacijom na severu Kosova

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je duboko zabrinut zbog situacije na severu Kosova i ponovo pozvao na smirivanje, vandredne iznbore i povratak dijalogu dve strane.

Lajčak je sinoć zajedno sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem.

„Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Kurti je na sastanku sa evropskim i američkim emisarima izrazio bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa, saopštila je ranije danas kosovska vlada.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova tokom sastanka su razmenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju na severu i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Lajčak i Eskobar kosovskom premijeru izneli su predlog u tri tačke za izlazak iz krize na severu Kosova, a prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju.

Tagovi