in

Državni vrh kupuje vreme da vidi opseg sankcija EU protiv Rusije

Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi Treći put kaže da je razumljivo što državni vrh Srbije odugovlači sa objavljivanjem svog stava o invaziji Rusije na Ukrajini i time da li će se pridružiti Zapadu u sankcijama protiv Moskve. “Veoma je teško doneti odluku, Srbija ekonomski zavisi od EU, a sa druge strane je pitanje energetike, tj. gasa, koje nas muči, jer 60 odsto gasa Srbija uvozi od Rusije”, kaže Rašeta za N1 i dodaje da je “razumljivo zašto naš državni vrh kupuje vreme da bi video opseg sankcija koje će uvesti EU”.

„Srbija je čekala odgovor EU, NATO i G7, koji bi kasnije danas trebalo da preciziraju sankcije. Sa druge strane, Srbija se nalazi u nezgodnom položaju, gde je u mirnodopskim uslovima periodu naša strategija ‘četiri stuba’ profitabilna, možemo videti u vreme pandemije, Srbija je bila retka zemlja koja je imala vakcine i sa istoka i sa zapada, ali, kada dolazi do ovakve polarizacije, ta ‘četiri stuba’ postaju četiri stolice koje mogu lako da nam se izmaknu“, upozorava Rašeta u Danu uživo na TV N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedsedavao je danas Savetu za nacionalnu bezbednost, na kojem je bilo reči o situaciji u regionu i Ukrajini. Kasnije se Vučić obratio članovima Vlade na zatvorenoj sednici. Vučić je juče poručio da će odluku da li će se Srbija pridružiti sankcijama protiv Rusije doneti u roku od 48 sati. Kako su preneli mediji, za sutra u 16 časova sazvana je nova sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a u 18 časova predviđeno je da se Vučić obrati medijima.

Rašeta ukazuje da Srbija ima i svoj problem Kosova, tako da joj “slabi argumentacija ako ne osudi ovakve akcije”.

Smatra da će se Srbija sigurno truditi da ostane neutralna, “ali, kako je ovaj sukob porpimio nove dimenzije i preti totalnim ratom i nestanko jedne države u Evropi, veoma je teško da će Srbija uspeti da zadrži neutralnu poziciju, biće potrebno mnogo manevrisanja… Ekonomski suicid bi bio odeljivanje ili da Srbija ostane izolovana, da bude jedina zemlja koja pretenduje da bude članica EU a da ne uvede sankcije Rusiji. Vi time dolivate ulje na vatru, dajete municiju evroskepticima u Evropi, koji za Srbiju kažu da je ruski pion na Balkanu”.

“Mi možemo da se pozivamo na vojnu neutralnost, ali sada to nije adekvatan termin, jer nas niko ne tera da šaljemo vojsku u Ukrajinu, već treba da donesemo stav, da se opredelimo”, ukazuje Rašeta.

Dodaje i da se nalazimo na manje od dva meseca do izbora, a Vučić je već izrazio nezadovoljstvo pisanjem domaćih medija, za koje je rekao da pristrasno izveštavaju o krizi u Ukrajini, i da je od njih 80 odsto proruski orijentisano.

“Kad imate takvu propagandu u korist Rusije, teško onda mogu da objasne narodu zašto su doneli odluku ako ona ne bude u korist Rusije”, upozorava Rašeta.

Izvor : N1

Komentarišući šta su tačno ciljevi Rusije u ovoj invaziji, ocenjuje da je ovo prva faza, “koja zahteva upotrebu visoko-tehnoloških sredstava, balističkih projektila da bi se onesposobila ukrajinska vojska i tu Rusija ima ogromnu prednost u odnosu na Ukrajinu – 90 odsto naspram 10”.

Dodaje da Rusija ima vazdušnu superiornost, tehnološku moć, i da pokušava da odseče istočni deo Ukrajine, nadajući iz tri pravca – iz Belorusije, sa Krima i iz separatističkih republika Lugansk i Donjeck”.

“Za sada se Ukrajina brani na istoku, ali na jugu i severu Rusi polako stiču prednost”, navodi Rašeta.

A šta misli, kako će sankcije uticati na Rusiju, on podseća da su sankcije koje su Rusiji uvedene 2014. godine desetkovale rusku ekonomiju, “da se ona sada nalazi na nivou iz 2010, znači imate jednu izgubljenu deceniju”.

“Najavljuje se da će ove sankcije biti i finansijske i ekonomske, što može biti devastirajuće za samu Rusiju.  Biće veoma bolne, ruska valuta je u slobodnom padu, berza u potpunom krahu,

samo u prethodne dve nedelje, dok se bližila ova kulminacija, ruski oligarsi su izgubili 150 milijardi dolara u finansijskim sistemima Zapada”, navodi Rašeta.

Takođe, dodaje da se ne vidi koji je kratkoročni, a koji dugoročni cilj Rusije.

“Da li da se okupira cela Ukrajina i da držite 40 miliona ljudi pod vojnom kontrolom, sa veoma lošom ekonomijom?!… Veoma je pitanje kako će se ovo dalje razvijati”, ocenjuje Rašeta.

Rusija je rano jutros napala Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski proglasio je opštu mobilizaciju i ratno stanje u zemlji. Ruske snage su uništile 74 vojna cilja u Ukrajini, uključujući 11 aerodroma, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Savetnik ukrajinskog predsednika rekao je da je poginulo najmanje 40 vojnika i desetine civila. Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila pet aviona i helikopter ruske vojske. Vazdušni prostor Ukrajine zatvoren za civilni saobraćaj, a Rusija je takođe zatvorila aerodrome u delovima zemlje koji se graniče sa Ukrajinom.