in

Državljanka Srbije uspela da dođe do aerodroma u Kabulu, čeka na evakuaciju

Milka Damjanović, državljanka Srbije, potvrdila za N1 da je u toku noći uspela da se iz baze Ujedinjenih nacija u Kabulu prebaci na aerodrom, odakle čeka evakuaciju avionom UN. Objašnjava da se na aerodromu nalazi “čitav grad, sastavljen od mnogo vojnika” kao i da je pretoplo.

„Nema reda, nije klasični aerodrom, već smo svi zajedno, ali je dobra stvar što po nas dolazi avion UN. To će se dogoditi uskoro, ali ne znam tačno kada ćemo biti evakuisani“, navodi za N1.

Prema ranijim najavama, Milka Damjanović i njene kolege iz humanitarne organizacije trebalo bi da iz Kabula, za početak, budu prebačeni u Kazahstan.

Damjanovićeva radi za jednu italijansku humanitarnu organizaciju i već šest dana pokušava da se evakuiše iz Avganistana.

Podsetimo, iz Kabula su pre nekoliko dana evakuisana dvojica srpskih državljana Aleksandar Cvejić i Marko Pribak.

Veliki broj ljudi želi da ode iz Avganistana, strahujući od islamskih ekstremista talibana koji su prošle nedelje nasilno preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, pa je na prilazu aerodromu gužva i metež.

Ambasada SAD je juče izdala novo bezbednosno upozorenje američkim državljanima da ne putuju do aerodroma u Kabulu dok ne dobiju pojedinačnu instrukciju od predstavnika vlade iz Vašingtona.

Tagovi