in

Državljani Hrvatske privedeni na aerodromu u Zambiji

Državljani Hrvatske privedeni na aerodromu u Zambiji

Osmoro državljana Hrvatske zaustavljeno je u utorak i odvedeno iz aerodroma u Ndoli u Zambiji, iako im je dan ranije određeno da u roku od 48 sati napuste zemlju, potvrđeno je Hini iz advokatske kancelarije koja zastupa jedan od četiri hrvatska para.

Sidonija Grbavac iz advokatske kancelarije MGG Law potvrdila je Hini medijske napise da su četiri para zaustavljena na aerodromu.

„Nažalost, istina je“, rekla je.

Dodala je da za sada nemaju druge informacije.

„Čekamo isto kao i vi, jer smo u šoku“, kazala je advokatica Grbavac.

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje decom i naložio im da u roku od 48 sati moraju da napuste zemlju.

Zašto su danas zaustavljeni i odvedeni sa aerodroma za sad nije poznato. Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova se još nije oglasilo o novonastaloj situaciji.

Četiri para iz Hrvatske su uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovinu ljudima u pokušaju i falsifikovanje dokumenata. Pre dve nedelje su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, nakon što su ispunili sve uslove koje je sud za to odredio.

Juče je sud odbacio optužnicu i naložio im da u roku od 48 sati napuste zemlju.

Tagovi