in

Država da otkupi Geneks kulu i pretvori je u studentski dom

Država da otkupi Geneks kulu i pretvori je u studentski dom

Đorđe Miketić iz koalicije Zajedno kaže da bi država trebalo da otkupi poslovni deo Geneks kule u Beogradu i da se pretvori u studentski dom.

„Geneks kula u Beogradu, zapadna kapija grada je u trećem krugu prodaje. Cena je sa početnih dve milijardi dinara, sada spuštena na 840 miliona tj. nešto iznad sedam miliona evra. Nakon Beograđanke, Sava Centra, BIGZ, BIP i dr, ponovo se priprema bagatelna raprodaja simbola Beograda i državne imovine, koja će višestruko ispod cene preći u ruke privatnog, prethodno ugovorenog, lica i doneti mu veliki profit“, izjavio je Miketić, a prenosi Informativna služba Zajedno.

Kako je rekao, napisali su zahtev Ministarstvu finansija, Ministarstvu za obrazovanje, kao i Republičkoj direkciji za imovinu da Republika Srbija, „po pravu preče kupovine otkupi ovu značajnu zgradu i prenameni je u studentski dom“.

„Geneks kula je svetski poznat primer brutalističkog pravca u arhitekturi, koja je 2021. godine proglašena za kulturno dobro, i mora se sačuvati u originalnom obliku ali joj i treba udahnuti novi – studentski život. Preko 10.000 studenata u Beogradu je ove godine ostalo bez svojih stanova zbog basnoslovnog skoka kirija u Beogradu“, naglasio je Miketić.

Predlog iz stranke Zajedno je, kažu, da država otkupi zgradu, jer je „cena izuzetno povoljna i prepusti je Univerzitetu u Beogradu na korišćenje“.

„Kao i da se angažuju studenti arhitekture, građevine i unutrašnjeg dizajna koji bi svojim inovativnim idejama adaptirali ovaj objekat za novu funkciju koju bi ona obavljala. Ovim jednostavnim potezom bi se pokazalo da Vlada brine i o arhitektonskim biserima grada ali i o studentima i našoj budućnosti“, navode iz stranke Zajedno.