in

Društvo za zaštitu ptica: Divlje guske ugrožene krivolovom

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je da se na Labudovom oknu, oazi prirode na Dunavu koje privlači na desetine hiljada gusaka i drugih plovuša, odvija krivolov.

Iako se jednim svojim delom nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“ i ima statuse Međunarodno značajno područje za ptice (IBA) i Ramsarsko područje, na tom prostoru se odvija teror krivolovaca nad divljim guskama, navode u saopštenju.

Procenjuje se, kako kažu, da godišnje u Srbiji nezakonito strada 120.000-170.000 jedinki divljih ptica, a značajan deo ove alarmantne brojke čine upravo guske.

Krivolov gusaka, koje se u velikom broju sreću na teritoriji Srbije tokom seobe i zimovanja, zastupljen je pre svega u nizijskim krajevima, uz velike reke i na ribnjacima, navode iz Društva. Budući da su guske izuzetno oprezne i društvene ptice, krivolovci ih love pri lošim vremenskim uslovima (jak vetar, magla, snežna vejavica) kada ptice preleću nisko. Takođe, krivolovci koriste nedozvoljena sredstva, kao što su elektronske vabilice, poluatomatske puške (petometke) i lov iz plovila u pokretu, dodaju.

Izvor : Društvo za zaštitu ptica/ Katarina Paunović

Divlja (Anser anser) i lisasta guska (Anser albifrons) najčešće su guske koje se tokom lovne sezone, koja traje od 1.10. do 1.3, sreću u Srbiji. Lisasta guska je lovna vrsta koja se ne gnezdi u Srbiji, a divlja guska strogo zaštićena i nacionalno retka gnezdarica. Obe vrste obitavaju na vodenim staništima i otvorenim poljima gde se hrane, dok se tokom zime na pojedinim lokacijama okupljaju u jatima koja broje više hiljada jedinki, stoji u saopštenju.

Kako navode iz Društva, zbog tradicionalno lošeg raspoznavanja ptica i pucanja pri smanjenoj vidljivosti, u krivolovu stradaju i druge ugrožene i strogo zaštićene vrste gusaka, poput male lisaste guske (Anser erythropus), guske crvenovoljke (Branta ruficollis) i belolike guske (Branta leucopsis).

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pozvalo je sve koji imaju saznanja da prijave krivolov divljih gusaka i drugih plovuša policiji ili da za savet pozovu tu organizaciju, na brojeve telefona koji su dostupni na sajtu pticesrbije.rs.

Izvor : Društvo za zaštitu ptica/ Katarina Paunović