in

Drugooptuženi u slučaju “Jovanjica 1” izručen iz BiH

Sergej Mrđa, drugooptuženi u predmetu “Jovanjica 1” za kojim je bila raspisana međunarodna poternica, izručen je Srbiji iz Bosne i Hercegovine, saznaje BIRN.

Mrđi se tokom dosadašnjeg sudskog postupka po optužnici „Jovanjica 1“, koji je započeo u oktobru 2020, sudilo u odsustvu, podseća BIRN.

Prema optužnici, prvookrivljeni Predrag Koluvija, vlasnik imanja Jovanjica i još devet optuženih radnika Jovanjice, neovlašćeno su proizvodili opojnu drogu kanabis sa udelom THC-a većim od zakonom predviđenih 0,3 odsto.

Kako se navodi, Koluvija je svoje naloge ostalim zaposlenima davao preko Sergeja Mrđe, čiji zadatak je bio nadzor proizvodnje opojne droge. Takođe, prema optužnici, on je prenosio ostalim optuženim radnicima Jovanjice naređenja o načinu rukovanja opremom za proizvodnju opojne droge, koja mu je izdavao Koluvija.

Prema iskazima pojedinih okrivljenih datim tokom istrage, Mrđa je kao upravnik imanja posedovao ključ od podrumskih prostorija koje su, prema navodima iz optužnice, služile za sušenje i pripremanje marihuane za prodaju.

Na imanju Jovanjica u Staroj Pazovi kraj Beograda, prilikom policijske akcije 13. novembra 2019, prema optužnici, pronađeno je 60.077 biljaka opojne droge kanabis, koja je nakon sušenja težila više od 920 kilograma i više od 726 kg osušene marihuane.

Tužilac u optužnici kaže i da se uloga Sergeja Mrđe vidi i iz njegove komunikacije sa Koluvijom u okviru aplikacije Razgovor preko koje su razmenjivane poverljive poruke između pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Sergej Mrđa je 1976. godište i kao i Koluvija, rođen je u Nemačkoj. U optužnici se uz osnovne podatke o Mrđi, navodi i da je on prema izvodu iz kaznene evidencije, neosuđivan. Međutim, na ročištu održanom 29. decembra 2020. tužilac Saša Drecun je zatražio da se od suda u Segedinu pribavi presuda vezana za događaj iz 2011. kada je Mrđa uhapšen na graničnom prelazu Roske sa Mađarskom kada je prevozio skank.

Ovom predlogu se na tom ročištu usprotivila odbrana rekavši da taj događaj nema veze sa slučajem Jovanjica, ali je sudija rekao da će se o predlogu odlučivati kasnije.

Mrđa je bio i direktor jedne od Koluvijinih beogradskih firmi – XTRASOFT osnovane u julu 2019. i registrovane za računarsko programiranje.

Suđenje po optužnici “Jovanjica 1” trebalo je da bude nastavljeno u sredu, 2. februara, ali je ovaj termin pre suđenja otkazan i određen nov za 24. februar.