in

Drugi put u dva dana odloženo ročište za “Jovanjicu 1”

Drugi put u dva dana odloženo ročište za “Jovanjicu 1”

Ročište u sudskom postupku javnosti poznatijem kao “Jovanjica 1” danas je ponovo odloženo zbog toga što se na ročištu nije pojavio inspektor Milan Isakov koji je pred sudom trebalo da svedoči o akcijama policije na imanju “Jovanjica”.

Ovo je drugo odlaganje suđenja u dva dana zbog izostanka svedoka. Juče se zbog bolesti nisu pojavili inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić, dok je danas predsednik sudskog veća Zoran Ganić prisutnima rekao da „sud nije dobio dostavnicu da je svedok primio poziv niti je sud obavešten o razlozima njegovog nedolaska“.

Četiri inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije i njihov načelnik Slobodan Milenković učestvovali su u akcijama na imanju „Jovanjica“ u novembru 2019. godine kada je na tom imanju pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi.

Oni su pozvani da svedoče zbog toga što je Apelacioni sud, po žalbi postupajućeg tužioca u ovom postupku Saše Drecuna, u februaru ove godine ukinuo odluku Višeg suda o izdvajanju ključnih dokaza i naložio sudu da ponovo razmotri svoju odluku, ali da prethodno sasluša petoricu inspektora koji su učestvovali u akcijama na „Jovanjici“.

Naime, na predlog advokata odbrane, izdvojeni su dokazi prikupljeni tokom pretresanja imanja Jovanjica 18. novembra 2019, a odnose se na pronalazak 660 kilograma već osušenog kanabisa.

Obrazloženje izuzeća tih ključnih dokaza je bilo da je pretresanje bilo nezakonito, jer pretresanju imanja nisu prisustvovali vlasnici „Jovanjice“ Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić, kao ni tadašnji branilac Koluvije, a razloge zašto su se inspektori ipak odlučili da izvrše pretresanje nisu naveli u napomenama zapisnika o pretresanju tog dana.

Podsetimo na ročištima u aprilu 2023. svedočila su dvojica inspektora Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, dok se načelnik Odeljenja za borbu protiv droga Slobodan Milenković, kao ni inspektori Dušan Mitić i Milan Isakov ni tada nisu pojavili jer su bili na bolovanju.

Policajci koji su u aprilu svedočili su objasnili da su imali naredbu za pretres, da im je u sudu rečeno da nije bilo moguće obezbediti prisustvo Koluvije, jer se pretres obavljao posle radnog vremena. Aleksandar Anđić, prema njihovim rečima nije bio dostupan na broj telefona preko kog su inače komunicirali sa njim, a tadašnja advokatica Koluvije Zora Dobričanin Nikodinović je kazala da ne želi prsustvovati pretresu.

Odlučili su se da obave pretres jer su imali dva svedoka, a trebalo je hitno da reaguju jer su imali „operativna saznanja da bi moglo doći do uništavanja dokaza na imanju“, što im je neposredno kazao načelnik odeljenja Slobodan Milenković.

Takođe su inspektori naveli, da su im policijski službenici, koji su obezbeđivali imanje od prvog policijskog pretresa, preneli da imanje tokom večernjih časova nadleću dronovi nepoznatog porekla.

Naredno ročiste je zakazano za 13. jun kada je ponovo planirano saslušanje dvojice inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića.