in

Droga za silovanje – kako se zaštititi, kako pomoći i šta raditi ako ste žrtva

Droga za silovanje – kako se zaštititi, kako pomoći i šta raditi ako ste žrtva

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je u Danu uživo da na problem droga za silovanje dugo ukazuju. “Najveći problem je kako raditi na tome da se zaštitite, ne možete nikad sto odsto, morate da budete svesni da to može da se desi i to bilo gde”, rekla je ona.

MUP i Tužilaštvo su se danas oglasili o slučaju silovanja u Nišu, nedelju dana od kako su se informacije o tome pojavile u medijima.

Nekako se vidi da je ova država centralizovala sistem i način na koji se informacije dele javnosti, kaže Macanović.

„Policijske stanice i druge institucije na lokalu ne mogu da izađu sa saopštenjem dok ne dobiju odobrenje. To stvara vakuum u kom se luta s informacijama“, kaže ona.

Prema njenim rečima, bilo bi bolje da se informacije znaju unapred, a ne da stižu skoro nedelju dana kasnije.

„To je do samog miistarstva i do toga kako funkcionišu portparoli koji treba da informišu javnost“, kaže ona.

Kako je rekla, to dovodi do toga da se „svi mi kao građani osećamo nebezbedno“.

„Imali smo prethodno slučaj sa silovateljem kad je izašao iz zatvora, slučaj u Vršcu, to dovodi da se spekuliše informacijama, a u stvari se ne zna šta se stvarno dogodilo, u ovom konkretnom slučaju je sad u predistražnoj fazi da se utvrdi šta se dogodilo“, kaže ona.

Savetovala je osobama koje su bliske žrtvi da pozovu neki od telefona koji pružaju besplatnu pravnu pomoć, ženske organizacije koje pomažu žrtvama.

„Da razumeju koji će biti sledeći korak, jer žrtve misle da je, kad daju iskaz u policiji, to to, a ne razumeju da je to samo početak. Tek validan iskaz jeste u Tužilaštvu“, kaže ona i dodaje da se stalno vaga između prava osumnjičenih i prava žrtve.

Ukazala je na to da kada razgovarate sa žrtvama, naročito žrtvama silovanja, razgovarate sa nekim ko je preživeo traumu.

„Često postoji parcijalna amnezija kad se zaboravljaju događaji, one često ne mogu da vam ispričaju sve hronološki. Kad imate žrtvu koja ima tako parcijalizovan iskaz, teško je skupiti dovoljan broj dokaza, može, ali treba vreme, da se polako razgovara sa žrtvom i vidi“, kaže ona.

Govoreći o drogi za silovanje, kaže da na taj problem ukazuju već duže vreme.

„Najveći problem je kako raditi na tome da se zaštitite, ne možete nikad sto odsto, morate da budete svesni da to može da se desi i to bilo gde. Ono što je važno je ne piti piće koje ste ostavili posle nekog vremena, ako to nije okolina s kim ste došli, najbitnije je onog momenta kada osetite slabost da odmah odete sa nekim s kim ste došli, da ne ostajete sami. Problem je sa tim što se osobe ne sećaju ničega, ne sećaju se kako su došle kući, ni ako neko hoće da ih zloupotrebi, njima se to vraća kroz snove, kao flešbekovi, da se nešto desilo, ali ne znaju šta se desilo“, objašnjava Macanović.

Mišljenja je da ljudi ne pričaju dovoljno.

„Ne pričaju dovoljno s mladima, deci se ne skreće pažnja. Naše iskustvo pokazuje da deca s kojom je pričano o opasnostima su sebe bolje spasila i zaštitila, nego ona s kojima nije, jer nisu znala da prepoznaju. Svi mi možemo da postanemo žrtve nekog krivičnog dela, morate da budete spremni šta da radite u određenoj situaciji“, kaže.

Dala je i savet za osobe koje posumnjaju da je neko njima blizak žrtva droge za silovanje.

„Ako vidite da se to dešava ili ste vi pratnja nekom, bolje odmah otići u VMA, prijaviti policiji, da bi se uradio test, jer te droge vrlo brzo izađu iz organizma“, kaže ona.