Dritan Abazović: Svetozar Marović je oličenje organizovanog kriminala

Dritan Abazović: Svetozar Marović je oličenje organizovanog kriminala

Radujem se skorijoj posjeti svim zemljama regiona, a žao mi je što pandemija korona virusa i restrikcije putovanja usporavaju te bilateralne susrete. Vjerujem da ćemo, već do kraja godine, obići sve zemlje regiona i važne partnerske zemlje u svijetu. Kao mala zemlja, Crna Gora može i treba biti iskreni prijatelj sa svima – kaže u razgovoru za Danas Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore. Na pitanje kako se ipak dogodilo da pre Srbije poseti Kosovo, potpredsednik crnogorske vlade odgovara  da je na Kosovu boravio „prilikom odlaska u službenu posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji“.

„Očekujem uskoro posjetu svim zemljama regiona i pozivam sve građane tih zemalja da posjete Crnu Goru tokom ljetnje turističke sezone“, napominje Abazović, ne precizirajući da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

Čini se da odnosi Srbije i Crne Gore nisu baš na zavidnom nivou. Ima li nade da se tu nešto promeni?

Za Crnu Goru je od izuzetne važnosti da vodi dobrosusjedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom. Mi smo država koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam, a tokom pandemije korona virusa regionalno tržište je dobilo na posebnom značaju. U tom smislu, ali i u brojnim važnim infrastrukturnim, saobraćajnim, bezbjednosnim i drugim projektima, ta regionalna saradnja ima poseban značaj za našu zemlju. Crna Gora može i treba biti prijatelj sa svima, kako u regionu, tako i šire.

Odnosi dve zemlje pogoršani su nakon proterivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore. Pod kojim uslovima je moguć njegov povratak na mesto ambasadora?

Mi sa Srbijom želimo okrenuti novi list političkih odnosa. Ako već ne možemo da mijenjamo prošlost, želimo da mijenjamo budućnost. Siguran sam da zvaničnici Srbije razmišljaju na isti način.

Još jedan kamen spoticanja je i izručenje Svetozara Marovića. Da li ste od Srbije tražili njegovo izručenje i šta vam je rečeno, osim da je to komplikovana procedura?

Vlada je, ubrzo nakon formiranja, obnovila zahtjev za izručenje bivšeg potpredsjednika DPS-a, koji je pravosnažno osuđen za brojna krivična djela i koji godinama izbjegava pravdu. Zahtjev crnogorske vlade, ali i gotovo svih građana Crne Gore je u potpunosti opravdan, jer njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura. Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa državom Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi.

Koliko ozbiljno shvatate pretnje rušenjem „apostolske vlade“, koje je potpisao anonimni autor, najavljujući crnogorsko proljeće. Zna li se ko iza toga stoji?

Organizovani kriminal i korupcija su, nažalost, decenijama unazad srasli sa sistemom u Crnoj Gori, zbog čega danas veliki broj ljudi – koji su bili umiješani u navedenim nezakonitim poslovima, sa pravom strahuje od procesuiranja i krivične odgovornosti. Ti ljudi, sa različitih pozicija moći, finansijski i logistički predano rade na destabilizaciji našeg društva, a sve u cilju izbjegavanja pravde. Međutim, mi smo odlučni u svojim namjerama, pa će ruka pravde zakucati na vrata svih onih koji su se ogriješili o zakone Crne Gore, kao i onih koji su godinama potkradali državni budžet i radili nauštrb nacionalnih interesa naše države. Bez takvog, odlučnog stava, kao i svih drugih reformskih procesa, politička promjena koju smo ostvarili neće i ne može imati svoj suštinski karakter.

Da li je glavni razlog tih pretnji ugovor sa SPC koji će biti potpisan? Šta zapravo sadrži taj ugovor i da li će potpisivanju prisustvovati i patrijarh Porfirije?

Što se tiče ugovora, naša namjera je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice – uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka naše zemlje. Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja. Takođe, lično smatram da bi možda najbolje bilo da se ugovor potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer koliko se sjećam, to je bila želja mitropolita Amfilohija Radovića. Najvažnije je da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

I vama je povećan broj članova obezbeđenja zbog ozbiljnih pretnji. Ko vam preti?

Tako je. Uprava policije (UP) profesionalno i odgovorno radi svoj posao, pa su preduzete sve mjere kako bi se eventualni rizici smanjili na minimum. Iako nisam navikao na takav ambijent, jer iznad svega cijenim sopstvenu slobodu kretanja i druženja sa ljudima, zbog funkcije koju obavljam dužan sam da se povinujem njihovim savjetima i da poštujem sve bezbjednosne procedure. Međutim, sve te prijetnje i objektivni rizici nas neće spriječiti u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a za Crnu Goru mira, tolerancije i vladavine prava. Ponoviću, za ostvarivanje pravde sam spreman platiti bilo koju cijenu.

Koliko istine ima u tome da su pretnje krenule kada ste  navodno odbili sastanak sa kavačkim klanom koji vam je predložio Radoje Zvicer, ali i kada ste krenuli u ozbiljnu i otvorenu borbu protiv kriminala i korupcije?

Od pobjede na izborima 30. avgusta smo postali jedina meta svih koji su u sukobu sa zakonom Crne Gore. To je isključivo zbog toga što znaju da sa nama nema kompromisa i zato što vodimo principijelnu i nepokolebljivu politiku. Sa kriminalnim strukturama treba da „komunicira“ samo Tužilaštvo na nivou procesnih radnji koje treba da preduzme protiv njih.

Skupština CG se 11. maja izjašnjava o predloženoj smeni Vladimira Leposavića, ministra pravde. Da li će vaši poslanici glasati za smenu i ima li istine da će za smenu glasati i poslanici Đukanovićevog DPS?

Na narednoj sjednici Skupštine trebalo bi da se nađe i premijerov predlog za razrješenje ministra pravde. Mi smo kao predstavnici partije koja učestvuje u vlasti i koja je glasala za ovu vladu logično – najavili podršku predlogu premijera, koji u svim demokratskim društvima ima pravo da predlaže imenovanje i razrješenje članova sopstvene vlade. Da li će druge partije vlasti ili opozicione partije podržati namjere premijera Zdravka Krivokapića, ostaje da se vidi.

Da li je po vama ministar pravde pogrešio izjavom o Srebrenici ili je premijer Krivokapić prenaglio u nameri da ga smeni?

Bez obzira na izraženu heterogenost partija koje čine novu većinu, Crna Gora je u obavezi da poštuje sve međunarodne ugovore i obaveze, posebno u svjetlu integrativnih procesa i našeg skorog članstva u Evropskoj uniji (EU). Za mene je pitanje odnosa prema genocidu u Srebrenici – vrijednosno, a ne političko ili pravno pitanje. Žao mi je što i mnogi ljudi, prvenstveno iz DPS-a, koji su tada bili na najvišim državnim funkcijama i koji su logistički i finansijski podržavali krvave ratove na prostoru bivše Jugoslavije, danas čine sve da politički zloupotrijebe pitanje Srebrenice i da na njemu ostvare nekakav jadni politički profit. Samo suočavanjem sa prošlošću i procesuiranjem svih nalogodavaca užasnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina, naša država i sve države regiona mogu iskoračiti naprijed. To nam je svima toliko potrebno kako bi gradili uspješnu budućnost.

Može li smena Leposavića Vladu Crne Gore da uvede u krizu, s obzirom da su pojedine partije vladajuće većine protiv smene?

Smatram da je Vlada stabilna i da treba svi zajedno da povećamo njenu učinkovitost u narednom periodu.

Koliko je realno da vam DF uskrati podršku? Da li bi onda izlaz bio u rekonstrukciji vlade ili bi usledili novi parlamentarni izbori?

Svaka partija ima legitimno pravo da vodi politiku na način na koji želi, a mi se ni najmanje ne bojimo novih izbora, ali bi bilo krajnje neodgovorno i sebično razmišljati o njima, s obzirom na to sa kakvim problemima se država trenutno suočava. Dok god vlada traje i dok god ima podršku parlamentarne većine, a mislim da ta podrška nije upitna, ona će raditi u punom kapacitetu i na najbolji način odgovarati potrebama građana. Crna Gora se suočava sa previše problema da bi se bavili isključivo izborima i rejtinzima političkih stranaka. Ukoliko i u nastavku budemo radili dobro i savjesno, nemam dilemu da će građani/ke to prepoznati i nagraditi.

Predlogom za smenu Leposavića Krivokapić je poprilično naljutio i Srbiju, a poprilično je vaše susede naljutio i zakon o državljanstvu?

Od mnogih tema se u Crnoj Gori smišljeno pravi bauk, a onda se gotovo svakodnevno dramatizuju na oba pola medijske scene. Mnogima odgovara stvaranje atmosfere haosa i apokalipse, oko svakog, pa i najprostijeg tehničkog pitanja, jer je primarni interes homogenizovanje biračkog tijela kroz radikalizovanje retorike. Mislim da takvo stanje nije održivo i da će vrlo brzo politički procesi krenuti ka svom raspletu.

Milan Knežević, lider jedne od stranaka vlasti, tvrdi da je premijer Zdravko Krivokapić optužio vas i njega da ga rušite.

I ranije sam kazao da nemamo baš vremena da se bavimo takvim stvarima, niti da od crnogorske političke scene stvaramo „špansku seriju“. Naša država se suočava sa ozbiljnim ekonomskim, zdravstvenim i drugim izazovima koji ne smiju biti na čekanju. Takvi državni poslovi su naš apsolutni prioritet.

Koliko u destabilizovanju vaše vlade učestvuje Đukanović i DPS i verujete li da premijer povlači poteze u dosluhu sa Milom, kako tvrde neki vaši koalicioni partneri?

Mislim da mnogima u Crnoj Gori ne odgovara prekidanje dosadašnje korupcionaške prakse, kao ni snažna borba protiv organizovanog kriminala koju vodimo. Ukoliko neko želi da promijeni ovu vladu, ima na raspolaganju sve ustavne mehanizme u crnogorskom parlamentu. Do tada, zaista ne bih komentarisao svakodnevne izlete brojnih političkih i medijskih aktera, kao i plaćenih analitičara. Dok god smo tu, svoj posao ćemo raditi maksimalno posvećeno, pošteno i odgovorno. I neće biti nedodirljivih.

Bivša vlast ugovorila plaćanje najskupljeg kilometra auto-puta u svetu

U beogradskim medijima pojavila se informacija da će zbog duga Pekingu Crna Gora morati Kinezima da ustupi zemljište, a da ste vi tražili finansijsku pomoć u Briselu koju niste dobili. Šta je od toga istina?

Ponosan sam na posao koji smo odradili u Briselu. Pažnja evropskih institucija za ekonomsko stanje u Crnoj Gori nikad nije bila na nivou kao sada. Mi nijesmo tražili otplatu naših dugova, nego da nam pomognu u finansiranju budućih infrastrukturnih projekata. Nemam dilemu da će Crna Gora uspješno servisirati sve pristigle obaveze, ali cijenim podršku zapadnih partnera, koji svojim djelovanjem aktivno pomažu našoj državi na tom putu. Takođe smo zahvalni i našim kineskim partnerima, koji godinama investiraju u Crnu Goru i sa kojima imamo odličnu saradnju, ali ne smijemo dozvoliti da naša država padne pod dominantan uticaj bilo koje druge države. Kada je riječ o kineskom kreditu, krivicu snose isključivo zvaničnici bivše vlade koji su pristali na uslove da sada plaćamo jedan od najskupljih kilometara auto-puta u svijetu. Da budem krajnje jasan, ako na nekoga treba da se ljutimo, onda su to bivši funkcioneri Vlade Crne Gore, a nikako kineski partneri koji su legitimno dali ponudu za auto-put koja je kasnije prihvaćena. Odgovoran i državnički pristup je da iznalazimo rješenja i da imamo disperziju vezano za ekonomsku aktivu koja se dešava i koja će se ubuduće dešavati u Crnoj Gori. S tim u vezi, očekujem da institucije EU konkretnim djelovanjem osnaže partnerstvo sa Crnom Gorom kada je u pitanju izgradnja velikih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori. Na taj način želimo odgovornom i državničkom politikom zaštiti nacionalne interese Crne Gore.