in

Dramatiku oko događaja na Cetinju stvara politička zloupotreba vere

Dramatiku na događajima na Cetinju ne stvara versko, već političko pitanje i zloupotreba vere u političke svrhe, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanka sa apostolskim nuncijem Luiđijem Pecutom, iskazujući veliku želju da papa Franjo poseti Crnu Goru, javila je Radio-televizija Crne Gore.

Đukanović je istakao zabrinutost zbog, kako je naveo, obnovljene retrogradne ideje u regionu i naglasio da Crna Gora mora da se brani, uz punu svest da je najvažnije očuvati mir, stabilnost, međuetnički i međuverski sklad i ocenio da su to „najveće tekovine moderne Crne Gore, odbranjene u prethodnih 30 godina iskušenja, tokom kojih je Crna Gora bila pribežište za pripadnike raznih vera i nacija“.

Đukanović je, kako je saopšteno, iskazao visoko poštovanje za moralni i duhovni ugled Svete Stolice u svetu i zahvalnost za podršku koju je papa Franjo u više navrata uputio Crnoj Gori i njenom narodu i poručio da se nada da će papa posetiti Crnu Goru, kada to bude moguće, zavisno od razvoja pandemije.

Apostolski nuncije Pecuti je ukazao na sasvim drugačiji društveni momenat prilikom prethodnog susreta dvojice sagovornika. Uz ocenu da je ponekad stvari potrebno posmatrati sa distance i da će pomoć Svete Stolice svakako doći, Pecuti je naglasio da će obavestiti Vatikan o onome što se dogodilo na Cetinju kroz objektivan prikaz svih stranja, uključujući i predsednikovu zabrinutost.

„Budite hrabri, zato što uvek moramo videti kako ići napred, uprkos svima i uprkos svemu“, kazao je Pecuto.

Tagovi