in

DPS za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori

Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore, koja je zajedno sa još 20 poslanika oborila manjinsku vladu Dritana Abazovića, poručila je da su vanredni parlamentarni izbori izlazak iz političke krize u Crnoj Gori.

„Moraćemo da se dogovorimo o tome ko te izbore treba da pripremi, ne bi li nakon njih napokon dobili evropsku vladu koja će građanima i državi vratiti izgubljeno samopouzdanje“, kazao je poslanik DPS Miloš Nikolić, prenose mediji.

Nikolić je rekao da je njegova partija spremna na konstruktivan dijalog sa svim parlamentarnim partijama. DPS je podržavala neke odluke Abazovićeve vlade u skupštini Crne Gore, ali nije bila deo izvršne vlasti.

Skupština Crne Gore noćas je posle višesatne rasprave izglasala je nepoverenje vladi Dritana Abazovića, posle svega 100 dana njenog rada.

Za pad vlade glasalo je 50 poslanika Skupštine Crne Gore koja ima 81 poslanika.

Vlada je smenjenja glasovima Demokratske parije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Demokratske unije Albanaca (DUA), podnosioca inicijative o nepoverenju kabinetu Dritana Abazovića.

Tu inicijativu podržali su poslanici Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

SDP i BS su bile deo Abazovićeve vlade, a inicijativa za smenu je zatražena posle potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), početkom avgusta ove godine.

Glasanje su bojkotovali Abazovićeva koalicija okupljenja oko pokreta URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratski front (DF) i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

Ovo je druga vlada u Crnoj Gori koja je pala u poslednja tri meseca.

Nakon njenog pada moguća su dva rešenja – razgovori o novoj većini ili skraćenje mandata Skupštini i vanredni parlamentarni izbori.