in

Doživotna robija za monstruozno ubistvo bivše devojke u Novom Sadu

Dejan Dabović (27) iz Herceg Novog, pravosnažno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora u Apelacionom sudu u Novom Sadu. Druga pravnosnažna presuda doživotnog zatvora u Srbiji donešena je zbog zverskog ubistva iz bezobzirne osvete bivše devojke Dušanke Jocović, kojoj je Dabović nožem presekao dušnik.

Na prvu doživotnu robiju pre njega je osuđen zloglasni “malčanski berberin”, Ninoslav Jovanović, koji je oteo i zlostavljao 12-godišnju devojčicu iz Niša, za agenciju Tanjug eksplicitno je obrazložila portparolka suda Jelena Ostojin.

Osuđenom Daboviću je Viši sud u Novom Sadu presudom naložio da plati tri miliona dinara nematerijalne štete majci ubijene devojke zbog nanetih duševnih bolova. Kao i troškove sahrane u iznosu od 161.000 dinara.

Dabović je u pritvoru, u kojem se nalazi od hapšenja, 26. decembra 2019. godine.

On je osuđen zbog krivičnih dela teško ubistvo iz bezobzirne osvete, kao i za razbojništvo.

Zbog pomenutog razbojništva koje je počinio, obavezan je i da firmi „Meridijan Teć“ DOO iz Beograda isplati iznos od 11.300 dinara.

Tokom suđenja priznao je ubistvo, detaljno govorio i ispričao pojedinosti događaja između njega i nesrećne devojke, ali bez znaka kajanja.

Ubistvo se dogodilo u popodnevnim satima 26. decembra, u ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, pošto ju je sačekao ispred zgrade i zaklao je.

Usled poremećaja ličnosti i afekata besa zbog raskida desetogodišnje emotivne veze s njom bio je u stanju smanjene uračunljivosti, zaključak je sudskog veća sudije Ivane Josifović.

Olakšavajuće okolnosti u smislu životne dobi Dabovića, po stavu suda, izgubile su na značaju uzimajući u obzir mnoge otežavajuće okolnosti, kao što je svirepost počinjenog zločina, a i činjenice da je osuđivan i ranije.

Sud smatra i da je u reč o „naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje“ te da je kazna doživotnog zatvora za njega jedina odgovarajuća.

Kako dodaje sud, „njom će se izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih dela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona“.

„Pri tom, nasilje nad ženama je u poslednje vreme u tolikoj meri eskaliralo da se nedopustivo često događa da se lično nezadovoljnstvo rešava i prevazilazi tako što se agresija usmeri i ispolji na ženi. Okrivljeni je jedan od tih izvršilaca a ovo društvo mora tome da stane na put“, zaključio je sud.

Dabović se, prema optužnici novosadskog Višeg javnog tužilaštva, sumnjiči da je u uračunljivom stanju, ali besan zbog raskida veze, na svirep način sačekao bivšu devojku ispred zgrade. Žrtvu je tu najpre osam puta udario pesnicom po glavi, a zatim nožem naneo niz povreda po rukama. Dok nije shvatio da ju je ubio, ubadao je po grudima i vratu.

Ona je podnosila snažne bolove, naročito ubodima nožem u vrat, u desnu dojku i ispod desne ključne kosti. Osuđeni je sve to radio bez osećanja, ali svestan patnje koju ona trpi, navelo je tužilaštvo, a prenosi nova.rs.

Sin DJ Žeksa šetaće nanogicu umesto 11, 12 meseci, toliko vredi Andrein život