in

Došli “brzi”, oterali “stare” – zašto je skraćena glavna linija BG voza – Vesti

Došli “brzi”, oterali “stare” – zašto je skraćena glavna linija BG voza – Vesti

Baš u trenutku kada su brzom prugom vozovi počeli da jure, između ostalog, i kroz Batajnicu, stanovnici tog zemunskog naselja ostali su bez BG voza – od 20. marta nema više nijednog polaska ka centru Beograda, a prema redu vožnje neće ih ni biti do kraja godine. Građani poručuju: Vratite nam voz, a nadležni, ni u Srbija vozu, ni u Gradu Beogradu, ne objašnjavaju zašto su skratili glavnu liniju BG voza na trasu centar grada-naselje Ovča.

Batajnica ispala iz koloseka, pretvorila se u stanicu u koju voz ne staje, u stvari, iz koje je voz nestao. U novom redu vožnje BG voza piše Batajnica-Ovča, ali je polovina tabele prazna – tačne satnice dolazaka i polazaka za stanice u Zemunu i na Novom Beogradu više nema.

„Vratite nam BG voz da i mi možemo da živimo kao ljudi“, poručuje Milan Ljutovac.

Na početku, nije bio Štadler, ali je BG voz bio švajcarac – išao je na svakih 15 minuta. Poslednjih godina satnica se poremetila, a od novembra dnevno je iz Batajnice ka Ovči polazio samo jedan BG voz u 5:50. Sada ni njega nema.

“Naša glavna linija koja ide od Batajnice do Ovče, ona nažalost trenutno ide na svakih 60 minuta zato što se remontuje pruga, a kada se završi remont pruge 2021. ona će se vratiti na stari takt 10 minuta u vršnom času, a 20 minuta van vršnog časa”, tako je govorio zamenik gradonačelnika dok je putovao BG vozom krajem 2019. godine.

Danas o tom, vršnom času, ni reč – na naša pitanja Vesić nije odgovorio. Građani Batajnice kažu da su sa prolaskom prvog brzog voza, očekivali da će se i BG voz vratiti, ali ode voz.

“Ako je puštena brza pruga, nije problem u pruzi, već u tome što neko ne želi ili ne znamo koji je tačan razlog zašto se BG voz ne vraća, samo nas interesuje zašto ne može da se vrati BG voz, i kada će se vratiti”, kaže Ljutovac.

U Srbija vozu su nam rekli da će se raspitati oko povratka Batajnice u kolosek BG voza i za sada nam ništa nisu odgovorili. Na sajtu kratko obaveštenje da je, kako piše, produžena izmena organizacije saobraćaja BG voza i da bi u Batajnicu trebalo da stigne, odnosno da se vrati, tek 10. decembra ove godine.