in

Dopisnik Danasa dobija pretnje zbog intervjua sa izbeglicom iz Ukrajine

Dopisnik Danasa dobija pretnje zbog intervjua sa izbeglicom iz Ukrajine

Dvosmislen stav države prema ratu u Ukrajini omogućio je podele u društvu o ovoj temi. Takva atmosfera dovela je i do pretnji novinaru Miljku Stojanoviću, dopisniku lista Danas iz Zaječara, i to samo zbog toga što je uradio intervju sa momkom koji je izbegao iz Ukrajine.

Urednik onlajn izdanja Danasa Vukašin Obradović za N1 kaže da ga pretnje nisu iznenadile sa obzirom na, kako je rekao, stvaranje antiukrajinske atmosfere u delu društva u Srbiji.

„Veći deo pretnji se odnosi na mladića (iz Ukrajine) i ono što se dešava u Ukrajini koja se sa nekoliko profila predstavlja kao fašistička država, a mladiću se pripisuje da podržava otcepljenje Kosova, da je protiv pravoslavlja…“, navodi Obradović.

Budući da je Zaječar mala sredina, postojala je ozbiljna opasnost od ugrožavanja bezbednosti, pa je dopsinik Danasa ceo slučaj prijavio policiji, dodaje Obradović.

Reakcija policije je, kako kaže, bila zaista brza i odmah je otkriveno ko stoji iza profila sa kog su stigle pretnje Stojanoviću da će se “obračunati s njim na ulici”.

“Taj mladić za koga se ispostavilo da živi u neposrendoj blizini kuće u kojoj stanuje Miljko Stojanvić, je priveden i određeno mu je 48-časovno policijsko zadržavanje, nakon čega je saslušan u tužilaštvu. Tužilaštvo je zasad donelo odluku o zabrani da se približava Miljku i njegovom gostu (iz Ukrajine) i da ih ne uznemirava”, ističe Obradović.

Kaže i da većinu uvredljivih komentara ne bi svrstavo u “botovske”, već ih vidi kao posledicu nedefinisnaog stava Srbije prema zbivanjima u Ukrajini i nastojanjima pojedinih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom da tu zemlju predstave kao “fašističku”.

Obradović kaže i da mu para oči to što su juče u mnogim evropskim prestanicima održani protesti protiv rata u Ukrajini, dok je u Beogradu održan “kontraprotest” podrške Rusima, dok je okupljanje građana koji je trebalo da podrže narod Ukrajine, otkazan.

Pogledajte ceo razgovor u okviru emisije N1 Studio Live:

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.