in

Dokument koji pokazuje kako je oštećena slika u Ministarstvu odbrane

Televizija N1 došla je do izveštaja slikara konzervatora iz Narodnog muzeja u kojem se vidi kako je došlo do oštećenja freske “Ženidba Dušanova” Vase Pomorišca, koja se nalazi u Ministarstvu odbrane.

Dokument pokazuje da su slikar konzervator iz Narodnog muzeja i osoba iz tehničke službe u martu prošle godine, po pozivu, otišli u Ministarstvo i sanirali štetu na slici.

Oštećenje umetnine bilo je površinsko, odnosno oštećen je „bojeni sloj“ navodi konzervator u izveštaju i nastalo je mehaničkim putem i to u rasponu od sedam do osam centimetara.

Izvor : N1

Iz izveštaja se može zaključiti da su sliku oštetile osobe koje u kabinetu ministra odbrane održavaju higijenu, jer stručnjaci iz Muzeja skreću pažnju na to da se slike ne čiste “oštrim predmetima, mokrim krpama” i da prašina sa bojenog sloja i rama može da se očisti isključivo “suvim praškom”.

Navodi se i da je šteta na slici sanirana na licu mesta “tako što je urađen retuš preko ogrebotine”.

Podsećamo, Stranka slobode i pravde ukazala je pre dva dana na to da je Narodni muzej sliku Vase Pomorišca pozajmio Ministarstvu odbrane i da je ubrzo po izlaganju u kabinetu ministra slika oštećena.

Redakcija N1 obratila se Narodnom muzeju, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu kulture sa pitanjima o oštećenjima najveće freske iz triptiha Vase Pomorišca i o tome da li će i ko snositi odgovornost za oštećenje. Međutim, nijedna od ovih institucija na naše upite nije odgovorila.

Tagovi