in

Dok se čeka da nacionalni stadion izraste iz njive u Surčinu

Dok se čeka da nacionalni stadion izraste iz njive u Surčinu

Predsednik Srbije pre nekoliko dana najavio je modernizciju pruga i gradnju novih puteva. Ulaganje u infrastrukturu biće, kaže, odgovor Srbije na moguću krizu. Takvi projekti trebalo bi, dodaje, da nas spasu od recesije. Ali, gde je u tim projekcijama nestao Nacionalni stadion, koji se pompezno najavljuje već godinama. Saglasni su stručnjaci da predsednik od njega sigurno neće odustati, ali se pitaju koliko je isplativ.

Gotovo celu deceniju stara je priča o izgradnji novog hrama srpskog fudbala, koji bi isti trebalo da spasi od srljanja u ambis. Devet i po godina kasnije – i dalje čekamo da nacionalni stadion izraste iz njive u Surčinu. Kao godina mogućeg završetka izgradnje spominje se 2027. Međutim, sportski novinari koji prate ovu priču za N1 kažu – da je mnogo pitanja na koje godinama nema odgovora, i da se tema nacionalnog stadiona koristi – za spinovanje.

„To su potpuno sulude priče. Potpuno kontradiktorne priče iz meseca u mesec. Jednog meseca kažu- ‘gradimo u januaru’. Januar prođe bez ikakvih problema. Onda ti kažu- ‘e, u martu’. A u martu ti kažu – ‘gotovo do oktobra’. U oktobru kažu- ‘počinjemo sledeće godine’. I to tako traje gotovo 10 godina“, navodi novinarka Sport kluba Maja Todić.

I tako deset godina, kao na licitaciji, raste samo cena izgradnje stadiona. Poslednja ponuda – 900 miliona evra, ako stadion bude gotov do 2027.

„A šta je problem? – Pa neće biti gotov do 2027, pa će onda to da košta i preko milijarde“, ističe glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

Za zemlju koja je već dužna preko 32 milijarde, u vreme kada Evropi preti recesija, novo zaduživanje nije isplativo, smatra profesor Igor Radošević. Pogotovo ako se uzme u obzir da nijedna država u okruženju nije dala toliko novca za izgradnju nacionalnog stadiona. Ističe da bi najmudrije bilo – privatizovati stadione Crvene Zvezde, Partizana i OFK Beograd.

„Građani bi dobili nove, moderne, multifunkcionalne objekte. Država bi zaradila 200-250 miliona evra prodajom, odnosno privatizacijom tih zemljišta. Klubovi bi bili uslovljeni da moraju da se takmiče na nekim takmičenjima kao što su kvalifikacije za Ligu Šampiona, Ligu Evrope, itd… A grad Beograd i država Srbija bi dobili na korišćenje za potrebe reprezentativnih selekcija“, naglasio je Radošević.

A ideja je, ističe – suprotna od te. Nacionalni stadion bi, kada bude izgrađen mogao biti ponuđen Crvenoj Zvezdi i Partizanu na korišćenje, što vidi kao zamku.

„Postoji mogućnost da sutra bude ponuđen nacionalni stadion Zvezdi i Partizanu u zamenu za postojeće lokacije. Onda, prema mojim predviđanjima, možemo da očekujemo gradnju novih poslovno – stambenih kompleksa na Autokomandi. A znate i sami da je to top lokacija i koliko bi koštao kvadrat na tom mestu“, dodaje Radošević.

„Oni će, u zavisnosti od onoga šta bude odgovaralo ljudima koji propagiraju sve vreme tu priču biti sagrađen možda i za godinu dana. Možda to bude odgovaralo da se ljudima zamažu oči. Oduvek se kaže ‘Hleba i igara’, pa tako možda neće biti za hleb ali će biti za igre. Svima je to super zanimljiva tema, ali da sada krenemo ulicom i da sretnemo 10 ljudi, mislim da bi nam devetoro reklo da nama taj stadion uopšte ne treba“, ističe Maja Todić.

Projekat nacionalnog stadiona mnogi često povezuju i sa građenjem kulta ličnosti predsednika Srbije i da je to još jedan od načina kojim želi da ostane upamćen u istoriji. Naši sagovornici jednoglasni su u oceni da je takav pristup legitiman, ali povlače paralelu i postavljaju pitanje – da li se iko još seća ko je taj koji je 1991. počeo da gradi Beogradsku arenu?