in

Dogovorena isporuka gasa za BiH iz Srbije

BiH je dogovorila sa Srbijom isporuku gasa tokom nestašice zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj, što bi trebalo da bude uspostavljeno tokom večeri, potvrdio je za N1 Sarajevo ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić.

“Imamo dovoljnu najavljenu količinu prema građanima FBiH. Dogovorili smo sa Srbijagasom da nam određenu količinu posude da prevaziđemo ovaj trenutni problem“, rekao je ministar energetike Nermin Džindić.

On je dodao da bi to u narednih pola sata, sat trebalo da profunkcioniše i da se pusti u sistem.

“Još uvek traju razgovori, nadam se da ćemo ovu priču završiti do kraja i da će to biti rešenje za ovaj incident“, rekao je Džindić.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je ranije danas za N1 Beograd da je u noći između nedelje i ponedeljka došlo do pucanja cevi na gasovodu u Bugarskoj zbog čega je „Srbijagas“ reagovao interventnim uvozom pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske. Bajatović je istakao i da u Banatskom dvoru ima dovoljno gasa, ali da to skladište trenutno ima kapacitet da proizvodi pet miliona kubnih metara gasa dnevno, što je upola manje nego što Srbija troši na dan. Direktor „Srbijagasa“ izrazio je nadu da će proširenje Banatskog dvora biti završeno u toku iduće godine, čime će se rešiti problemi koji se tiču vršne potrošnje, ali i kriznih situacija poput današnje.

Bugarska je rano jutros obustavila dotok gasa Srbiji, nakon što je u širem reonu Varne došlo do pucanja cevi gasovoda u kompresorskoj stanici, objasnio je Bajatović.

Kazao je da nedostajuće količine gasa nisu mogle da se nadoknade samo iz skladišta u Banatskom dvoru, zbog čega je „Srbijagas“ interventno uvezao pet miliona metara kubnih gasa iz Mađarske što, prema njegovim rečima, garantuje da će sistem biti stabilizovan i da će sve željene količine gasa biti isporučene.

Tagovi