in

Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da član Predsedništva BiH Milorad Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način.

On je u razgovoru s novinarima u glavnom gradu Azerbejdžana, gde učestvuje u radu 8. Baku Globalnog foruma, kazao da nije siguran da je Dodikovo ponašanje izmaklo kontroli, već misli da tu postoji strategija, javlja izveštač Fene iz Bakua.

„Percepcija Dodikove politike u BiH je jednoznačna. Dodik govori stvari za koje ima pravo formalno-pravno. S druge strane Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način. U mom mandatu ne sećam se da je tako nešto radio. Možda se dešava da Dodik zaoštrava retoriku, a Vučić ga smiruje. Da li je to istina ili teatar, sami prosuđujte. Ali ja smatram da je to neprihvatljiva politika, vrlo opasna politika i mislim da nema nikakvog razloga za takva zaoštranja. Ja bih sasvim drugačije vodio politiku, pogotovo na Balkanu gde je već jednom puklo s tragičnim posledicama. Valjda smo jednu lekciju naučili“, rekao je Tadić.

Međutim, smatra on, ima Dodik među bošnjačkim političarima svoje blizance, ljude koji ne razumeju da svojim politikama i reakcijama izazivaju Dodikove reakcije. Na primer, kada bošnjački političari kažu da bi oni odmah priznali nezavisnost Kosova, ne razumeju da time prave korak ka nezavisnosti Republike Srpske i Dodiku daju opravdanja za njegove reakcije.

Takođe je naveo da Dodik vezuje svoj politički opstanak za opstanak Repubike Srpske, a „to je katastrofa za RS“.

„To je sa stanovišta političke tehnike i metodologije nešto potpuno neprihvatljivo i guši svaku komunikaciju unutar RS-a, ali vidim da je to konstanta na čitavom području Zapadnog Balkana, ali i u Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj, da je to jedna bolest koja je zavladala svetom“, rekao je Tadić. Odgovarajući na pitanje koliko je politika zvanične Srbije prema BiH iskrena, kaže da se i on sam se suočavao s takvim pitanjem, što znači da postoji bazično nepoverenje, što je i normalno imajući u vidu rad.

„A s druge strane ako stalno pristupamo s nepoverenjem jedni prema drugima nikad nećemo moći prevazići problem. Ako mene pitate koliko je Vučićeva politika iskrena prema BiH, ja ne verujem da je iskrena i prema Srbji. To je moj odnos prema današnjoj politici u Srbiji. Ona je potpuno suprotna od svega što sam ja radio. Ja sam bio potpuno za pomirenje i rešavanje problema. Ali, kada sam ja obavljao tu dužnost suočavao sam se s ogromnim nepoverenjem i u BiH i u Hrvatskoj, ogromnim predrasudama koje je trebalo razbijati i to je najveći problem s kojim se svaka politika suočava“, kaže Tadić.

Navodi da u BiH postoje legitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske. Predsednik Srbije, ko god da je, ima i obavezu, a ne samo ličnu želju, da komunicira i sarađuje s predstavnicima Republike Srpske.

„Toga mora da bude svesna svaka bošnjačka i hrvatska politika u BiH. Tu negde moramo naći okvir saradnje: skidati predrasude, stereotipe iz agende naših odnosa i pronalaziti praktična rešenja. A istovremeno praksom potvrđivati da u nešto iskreno verujemo i hoćemo. Ja ne znam šta je Vučuć uradio u praktičnom smislu u odnosima između Srbije i BiH, da li je bilo nekih konkretnih rešenja koji su rešavali probleme“, rekao je on.

Kaže da je pokušaj promene političkog koda na Balkanu koji je započeo 2004. godine s Ivom Josipovićem i Sulejmanom Tihićem vrlo brzo potopljen i „opet smo se vratili na naše staro“.

„To je za mene tragedija. Cilj takve poitike je održavanje stalnih tenzija i računanje na onaj deo biračkog tela koje će želeti podržati takvu politiku, a to je, nažalost, relativna većina birača u svim našim zemljama“, zaključio je Tadić.