in

Dodik prodao 7 stanova u BG, ostala mu samo vila na Dedinju zbog koje mu se sada sudi

Milirad Dodik saslušan je u Tužilaštvu BiH zbog sporne kupovine vile od 341 kvadrata u beogradskom naselju Dedinje. Vlasništvo nad ovom nekretninom je sporno zbog hipoteke, odnosno kredita kod Pavlović banke.

Dodik je vilu na Dedinju  kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, ali se ispostavilo da je kredit u Pavlović banci podigao je tek godinu kasnije, 27. juna 2008.

Utvrđeno je da je zahtev za kredit overio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Na saslušanju je negirao bilo kakvu krivicu, navodeći da je ceo slučaj politizovan. Dodik nije krio svoje negodovanje zbog spora koji se protiv njega vodi u Tužilaštvu BiH, pa je tako odlazeći sa saslušanja, iz službenog automobila, okupljenim novinarima pokazao srednji prst.

Sporna vila je najveća nekretnina u Dodikovom vlasništvu, bar prema javnom dostupnim informacijama, koje je objavio Radio slobodna Evropa.

Kada se pogleda imovinska karta reklo bi se da Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH nije onoliko imućan koliko mu se u pojedinim medijima stavlja na teret.

Doduše, valja se podsetiti i njegove izjave iz 2017. godine kada je bio predsednik Republike Srpske.

Tada se Dodik  požalio javnosti da su ga „pritisle“ finansijske teškoće zbog kojih je bio prisiljen da rasprodaje svoje nekretnine, podsetio je Danas.rs. On je tada potvrdio da se uoči raspada bivše Jugoslavije obogatio i da je posedovao sedam stanova u Beogradu.

U Dodikovom vlasništvu danas se, osim sporne vile u beogradskom elitnom naselju Dedinje, nalazi i jedan stan od 77 metara kvadratnih u Laktašima (BiH), nad kojim deli suvlasništvo sa suprugom Snježanom.

U vlasništvu Dodikove supruge nalaze se i kuća i zemljište u Donjoj Gradiški, zemljište i poslovni prostor u Laktašima kao i hektari zemljišta koje Dodikova supruga deli sa još desetinom suvlasnika. Sve ovo Dodik je uredno prijavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u izbornom kartonu iz 2018. godine.