in

Dodik podneo krivične prijave protiv Šmita i direktora Službenog lista BiH

Dodik podneo krivične prijave protiv Šmita i direktora Službenog lista BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podneo je krivične prijave protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i direktora “Službenog lista BiH” Dragana Prusine. Dodik je krivičnu prijavu protiv Šmita podneo Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, zato što se, kako je naveo, “neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika”.

„Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, jer se već duže vreme neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku Saeta bezbednosti UN“, napisao je Dodik na Tviteru.

Prusinu je prijavio Tužilaštvu BiH, jer je „omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika“, čime je, kako smatra, počinio krivično delo „nesavestan rad u službi“.

Šmit je u prošlu subotu poništio zakone usvojene u Narodnoj skupštini RS, prema kojima taj bh. entitet neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH, kao ni visokog predstavnika u BiH.

Šmit je nametnuo i izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se neprovođenje odluka visokog predstavnika tretira kao krivično delo, za šta su predviđene zatvorke kazne, ali i smene sa dužnosti.

Njegove odluke odmah po donošenju objavljene su na zvaničnoj stranici Kancelarije visokog predstavnika (OHR), a dan kasnije izmene Krivičnog zakona BiH objavljene su u „Službenom listu BiH“.

„Ne verujem da Blinken zna detalje o Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne veruje da američki državni sekretar Entoni Blinken zna detalje o Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom Aneksu četiri, Ustavu BiH.Dodik je rekao i da ne veruje da je Blinken pisao tvit u kojem ga kritikuje zbog potpisivanja Ukaza o proglašenju Zakona o neprimenjivanju odluka visokog predstavnika u BiH, niti da je taj tvit pročitao pošto je objavljen.

„Sve što bi američki državni sekretar Entoni Blinken mogao da uradi, a što bi pomoglo smirivanju političkih strasti u BiH, jeste da američkog ambasadora Majkla Marfija iz Sarajeva vrati kući“, ocenio je Dodik na Tviteru.

Blinken je prethodno objavio tvit u kojem je istakao da se Dodikovim potpisivanjem zakona, kojim se odbijaju ovlašćenja visokog predstavnika, krši Ustav BiH i potkopava Dejtonski sporazum.

Blinken je naveo da SAD podržavaju Kancelariju visokog predstavnika (OHR) i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.