in

Dodik pisao Turković zbog Ukrajine, PDP tvrdi

Dodik pisao Turković zbog Ukrajine, PDP tvrdi

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ministarki spoljnih poslova BiH Biseri Turković u kojem je naveo da stavovi ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope nisu zvanični stavovi Predsedništva BiH, koje je jedino po Ustavu nadležno za vođenje spoljne politike. Opozicioni PDP saopštio je da taj čin potvrđuje su predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama nemoćni i bez ikakvog uticaja na diplomatske aktivnosti BiH.

Dodik je u pismu Turkovićevoj naveo da je u MSP BiH povodom ukrajinske krize dostavljeno pismo iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, mimo, kako je naveo, redovnih i propisima utvrđenih procedura, kao i da je takav Komšićev akt „sramni falsifikat i predstavlja njegov privatni stav, koji nikoga ni na šta ne obavezuje“.

On je Turkovićevu obavestio da izneti stavovi nisu bili predmet rasprave državnog Predsedništva, koja je, kako je ocenio, bila neophodna s obzirom na novonastalu situaciju u Ukrajini, kao i da „data instrukcija nije proizvod obaveznog dogovora, usaglašenog i jednoglasnog stava sva tri člana Predsedništva BiH, te je samim tim izmišljena i lažirana“.

“Reč je o privatnoj prepisci Komšića s Vama, kojom on u pismu pod brojem 03 – SL – 47/22, antidatiranom na 28. februar, zaobilazeći procedure i time podrivajući Ustav BiH i zakonske i podzakonske akte koji iz njega proističu, pokušava da uz Vašu pomoć, opet i po ko zna koji put, obmane BH i međunarodnu diplomatsku i svaku drugu javnost”, naglasio je Dodik u pismu.

On je podsetio Turković da je u vođenju spoljne politike BiH neupitno samo ono što svojim dogovorom, odnosno usaglašenim stavom, potvrde sva tri člana Predsedništva.

“Svaka drugačija instrukcija je falsifikat, koji vodi ka dalekosežnim posledicama, kao što su falsifikovani, i za institucije BiH i njihove predstavnike neobavezujući, i nastupi šefova misija BiH pri UN u Njujorku i pri Savetu Evrope u Strazburu, jer su neustavni i mimo propisa”, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da današnje pismo srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika šefici diplomatije BiH Biseri Turković još jednom potvrđuje da su predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama nemoćni i bez ikakvog uticaja na diplomatske aktivnosti BiH, iz čega Republika Srpska trpi ogromnu štetu.

Crnadak je ocenio da se sva aktivnost predstavnika Republike Srpske svodi na to da “beže sa sednica, te da naknadno pišu pisma i galame”, što, kako je naveo, ne doprinosi afirmaciji stavova Republike Srpske.

“Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nose kapitalnu odgovornost za štetu koja se nanosi Srpskoj, jer svaka aktivnost Bisere Turković, usmerena protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda, proizilazi iz činjenice da je nju na mesto ministra doveo SNSD, omogućivši joj da se tako ponaša”, naglasio je Crnadak.