in

Dodik odlikovao patrijarha Porfirija i Putina

Dodik odlikovao patrijarha Porfirija i Putina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom Dana Republike – 9. januara, Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija. Patrijarh Porfirije, kako je navedeno, odlikovan je za “pastirku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj”. Dodik je, takođe, dodelio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu Orden Republike Srpske na ogrlici. Ovo priznanje Putinu dodeljeno je za “patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj”.

„Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije. Ima zasluga na polju javnih delatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju“, rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti dodele odlikovanja.

N1

Orden Republike Srpske je po rangu najviši orden u RS i može da bude na ogrlici ili na lenti.

Orden na ogrlici se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Orden će Putinu, kako je navedeno, biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Svečanosti dodele odlikovanja prisustvovali su najviši zvaničnici RS, kao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Kalabuhov se zahvalio na odlikovanju.

“Smatramo da je ovo odlikovanje afirmacija strateškog opredeljenja naših odnosa usmerenih jačanju prijateljstva naših bratskih naroda. Što se tiče ličnog uručenja ordena predsedniku Rusije želim navesti da će Milorad Dodik imati priliku doći u Rusiju i da ćemo te radne planove posete usaglasiti naknadno. Želim vam uspeh sreću i prosperitet”, rekao je Kalabuhov.

U Banjaluci je danas polaganjem venaca palim borcima na groblju Sveti Pantelija počela manifestacija obeležavanja Dana RS, a za 16 časova najavljena je svečana akademija.

Centralna svečanost održaće se sutra u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.